OZ učiteliek, ktoré napísali otvorený list ministrovi, funguje dva roky

NETKY.SK • 3 December 2015, 11:39 • 2 min
OZ učiteliek, ktoré napísali otvorený list ministrovi, funguje dva roky

DOBŠINÁ – Občianske združenie (OZ) Detstvo deťom, založené dvoma učiteľkami z Dobšinej, ktoré sa dostali do povedomia verejnosti svojím otvoreným listom ministrovi školstva, funguje už dva roky.

slovakia

left justify in out

Pri tejto príležitosti si v piatok 4. decembra v domčeku v Dobšinej, kde sídli ich rodičovské centrum, pripravili malú slávnosť. "Posledné dva roky boli časovo aj emocionálne náročné, ale aj plné prekvapení, zážitkov a stretávania úžasných ľudí," zhodnotila fungovanie jedna z učiteliek Erika Polgáriová.

 

V škole sa podľa nej doposiaľ nič nezmenilo a učiteľky stále bojujú s rovnakými "absurdnosťami", aké opisovali v liste ministrovi pred troma rokmi. "Čo sa týka nášho domčeka, tam je to iné. Spolu s rodinkami riešime každodenné záležitosti, ako napr. hľadanie si práce, starostlivosť o deti, hygienu a podobne. Ako nezisková organizácia, samozrejme, bojujeme, aby sme finančne utiahli prevádzku a bežné náklady na chod centra," dodala Polgáriová. Do ich projektu je momentálne zapojených 12 rodín, s jedným, dvoma a v jednom prípade s troma deťmi.

 

Veľkou podporou pre chod centra je podľa druhej z učiteliek Noriky Liptákovej grant od Karpatskej nadácie a finančná podpora od Yana Samuelidesa a Goldman Sachs Gives. "Vďaka nim sme mohli na našom dvorčeku urobiť krásne detské ihrisko, zabezpečiť niekoľko nádherných výletov, vybavenie a prevádzkové náklady nášho centra. Zároveň pozitívne hodnotíme aj pôsobenie komunitného centra v našich priestoroch," dodala Liptáková.

 

Okrem detského ihriska upravili v domčeku aj pivničné priestory, kde sú v súčasnosti ďalšie použiteľné miestnosti pre ich činnosť. Zároveň od januára 2015 do činnosti pribudli preventívne aktivity týkajúce sa dospievajúcej mládeže. "Ide o krúžok Babinec, kde sa snažíme pôsobiť na mladé dievčatá formou osvety a sexuálnej výchovy, aby nezačínali so sexuálnym životom príliš skoro a nestalo sa im, že budú tiež maloletými matkami," objasnila Liptáková.

 

OZ Detstvo deťom je financované z dobrovoľných príspevkov pravidelných aj občasných darcov a grantov. Obe učiteľky si veľmi pochvaľujú spoluprácu s miestnou samosprávou i samotnou rómskou komunitou. "Našťastie sa nemôžeme sťažovať, vyslovene negatívne ohlasy na našu činnosť sme nezaznamenali a nové rodinky, ktoré by sa chceli k nám prihlásiť, už musíme z kapacitných dôvodov odmietať. Darí sa nám spolupracovať najmä s naším najbližším okolím, veľmi dobre komunikujeme medzi sebou, s deťmi a rodičmi, ale tiež s mestom, či inými inštitúciami a ďalším občianskym združením v našom meste, ktoré sa venuje deťom. Ale s politikmi a kompetentnými sa nám, žiaľ, nedarí spolupracovať, tak ako vždy," konštatovala Polgáriová.

 

V ďalšom období by chceli obe učiteľky pokračovať v rozbehnutých aktivitách, počas roka zrealizovať ďalšie výlety a exkurzie a naďalej sa budú snažiť poukazovať na nedostatky v systéme vzdelávania, na nespravodlivosť sociálneho systému a iné problémy v štáte.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies