Ovocie v luxusnej reštaurácii. Life style Konzumácia ovocia v spoločnosti má svoje pravidlá.
Konzumácia ovocia v spoločnosti má svoje pravidlá. Rozhodne je nevhodné, aby ste si vzali do ruky napríklad jablko a chrúmali ho ako bobor a šťava, aby z neho prskala na všetky strany.
Skúste to s nami takto.
Väčšinu ovocia jeme s príborom, niekedy rukou pomáhajúc si nožom, avšak tu sa vyžaduje určitá dávka obratnosti. Ak je na stole pripravený finger-bowl (miska na opláchnutie prstov), môžeme použiť prsty, v opačnom prípade si musíme poradiť len s príborom.
Banán
Odrežeme konce banánu, šupku hore pozdĺžne narežeme po oboch stranách, vidličkou namotáme a nožom oddeľujeme jednotlivé kúsky, ktoré vkladáme vidličkou do úst.
Melón
Väčšinou sa podáva už nakrájaný na plátky, alebo menšie kúsky. Na tanieri si ho nakrájame na kocky a tie potom konzumujeme vidličkou.
Kôstkové ovocie
Určite si kôstku nevypľúvame do dlane, ale si pomáhame lyžičkou, z ktorej kôstku potom premiestnime na tanierik. Drobné bobuľovité ovocie (ríbezle, maliny) jeme lyžičkou ako kompót.
Bobuľovité ovocie (jahody, hrozno).
Jahody chytíme za stonku, vložíme do úst, odhryzneme plod a stonku odložíme na dezertný tanierik. Pokiaľ hrozno na spoločnej mise nie je nastrihané na menšie trsy, poobzeráme sa po nožničkách. Ak nie sú k dispozícii, ide o dekoráciu a tým pádom si necháme zájsť chuť. Nemôžeme totiž odtrhávať bobule hrozna zo spoločnej misy a nechať po sebe ostatným nevábne vyzerajúci ohlodaný strapec. Aj keď konzumácia niektorých druhov ovocia si vyžaduje otravné spôsoby vedzte, že aj tieto informácie vám budú v spoločnosti užitočné. Raz pri pozvaní na recepciu, alebo inú spoločenskú udalosť sa budete cítiť ako distingvovaná osôbka, ktorá ovláda aj takú maličkosť akou je pravidlo stolovania pri konzumácii ovocia.
Zdroj: autor redakcia
Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies