Otrokyne islamistov sú také zdeptané, že vytúženú slobodu vnímajú ako väzenie. Uverili dokonca tomu, že sú moslimky!

NETKY.SK • 28 Júl 2017, 10:02 • 2 min
Otrokyne islamistov sú také zdeptané, že vytúženú slobodu vnímajú ako väzenie. Uverili dokonca tomu, že sú moslimky!

BRATISLAVA – Ženy, ktoré boli dlhodobo zneužívané prívržencami IS majú obrovský problém zaradiť sa do bežného života. Nevedia si zvyknúť na slobodu, ktorú im ponúka šanca zažať odznova. Mnohé z nich sa naďalej zahaľujú, prejavujú sa submisívne správanie a tých, ktorí im ubližovali nazývajú svojimi manželmi.

slovakia

left justify in out

Tieto ženy pochádzajú z jezídskej komunity, ktorá žije v Iraku. Ide o vierovyznanie, ktoré islamisti nepovažujú za právoplatné a preto tam dochádza k vyvražďovaniu, znásilňovaniu a zneužívaniu žien s ktorých si robia doslova otrokyne. Najčastejšie ide o dievčatá, ktoré dovŕšili sotva 15 rokov. Mladých mužov, ktorí sa im zdajú zdatní zaškolia do svojich radov, ostatných zabijú.

 

„Spomedzi 150 dievčat si ma vybral náhodne. Bol odporný, vyzeral ako príšera, mal dlhé vlasy a hrozne smrdel“, uviedla Ekhlas, ktorej sa podarilo utiecť do utečeneckého tábora počas neprítomnosti svojho tyrana. Vyvražďovanie a utláčanie tejto komunity uznal OSN v roku 2016 za genocídu, potom ako prívrženci IS vyvraždili vyše 3-tisícky jezídov, pričom presný počet sa dá len ťažko odhadnúť. Praktiky, ktoré boli použité na ich vyhubenie hraničia so zdravým rozumom. Obete upaľovali zaživa, nechali vyhladovať či umrieť bez lekárskej pomoci na zranenia z boja.

 

 

V júni, keď sa irackej armáde podarilo dobiť baštu IS Mósul, oslobodili nielen mesto, ale aj stovky sexuálnych otrokýň, ktoré si tam islamisti držali kvôli vlastným potrebám. Niektoré boli v ich službách aj celé tri dlhé roky. Mnohé z nich sa dnes podrobujú psychiatrickému liečeniu. Nevedia si zvyknúť na slobodu a aj napriek tomu, že ich vierovyznanie si nevyžaduje nosiť nikáb, tieto ženy majú dnes problém dať si ho dole. „Hovorili o sebe ako o moslimkách, ktorými nie sú, a o svojich únoscoch ako o manželoch, nie násilníkoch. Ľudia okolo nich rozprávali, no ony boli úplne mimo“, uviedla Rukmini Callimachiová, reportérka z New York.

 

Počas väznenia sa dievčatá naučili neodporovať a podriaďovať sa tvrdým zásadám teroristov. Táto krutá skúsenosť a všade prítomnosť IS im rapídne sťažuje prinavrátenie sa do reality, kde už viac nie sú otrokyňami ale slobodnými bytosťami. Kým si uvedomia, že sú naozaj v bezpečí prejde pravdepodobne ešte veľa času. Jezídi sa zatiaľ nevedia vojensky ani politicky identifikovať, čo im výrazne sťažuje ich situáciu. Pod podmienkou ochrany sa pridávajú na stranu Kurdov, ktorí im výmenou za ich priazeň poskytujú aspoň ako také bezpečie. No aj napriek dobytia Mosúlu, boj o prežitie a záchranu unesených dievčat IS naďalej pokračuje.  




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies