OSN: Sýrčanky s deťmi čelia chudobe a sexuálnemu obťažovaniu

NETKY.SK • 8 Júl 2014, 08:35 • 2 min
OSN: Sýrčanky s deťmi čelia chudobe a sexuálnemu obťažovaniu

ŽENEVA - Veľký počet sýrskych utečeniek, ktoré počas bojov v Sýrii prišli o partnerov a starajú sa o deti, žije pod extrémnych tlakom a čelí vysokej hrozbe chudoby, zneužívania a sexuálneho obťažovania, informovala dnes správa OSN.

slovakia

left justify in out

Hlavou štvrtiny domácností sýrskych utečencov v Egypte, Libanone, Iraku a Jordánsku sú ženy, čo znamená, že týmto problémom čelí v menovaných krajinách asi 145.000 žien, oznámil dnes v Ženeve vysoký komisár OSN pre utečencov (UNHCR) Antonio Guterres.
      

Tieto ženy stratili vo vojne manželov a ušli pred bojmi, iba aby čelili chudobe, ohrozeniu svojej bezpečnosti a diskriminácii, pretože sú bez muža, upozornil Guterres. "Je to nehanebné. Sú ponižované pretože o všetko prišli," dodal.
      

Iba pätina týchto žien si dokáže nájsť platenú prácu. Veľká väčšina osamelých sýrskych utečeniek-matiek je plne závislá na finančnej pomoci OSN. Svoje deti často posielajú za prácou, aby prispeli do rodinného rozpočtu, v dôsledku čoho deti zostávajú bez riadneho vzdelania, napísala agentúra DPA.
      

UNHCR mapovala situáciu v dôkladných rozhovoroch so 135 takýmito ženami, ako aj s predstaviteľmi organizácií humanitárnej pomoci. Mnohé zo žien sa necítia v hostiteľských krajinách bezpečne. Osobitne vážna situácia je v Egypte, varovala UNHCR. "Osamelá žena v Egypte je obeťou všetkých mužov," citovala utečenku žijúcu v Alexandrii.
            

Tlak, ktorý cíti osamelá žena starajúca sa o rodinu v cudzej krajine bez peňazí či podpory obce, tieto ženy izoluje. Tretina žien, ktoré OSN vyspovedala, uviedla, že nikdy alebo veľmi zriedkavo opúšťajú svoje bývanie, pretože im nemá kto dohliadnuť na deti alebo sa vonku necítia bezpečne.
      

Vysoký komisár OSN pre utečencov vyzval darcovské krajiny, aby poskytli viac financií predovšetkým pre rodiny osamelých matiek. UNHCR eviduje 2,9 milióna sýrskych utečencov v Libanone, Turecku, Jordánsku, Iraku a Egypte. Infraštruktúra a sociálne služby viacerých z týchto krajín sú v dôsledku prílevu utečencov výrazne preťažené.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies