OSN: Súčasná situácia v pásme Gazy sa môže rapídne zhoršiť

NETKY.SK • 9 August 2018, 19:06 • 2 min
OSN: Súčasná situácia v pásme Gazy sa môže rapídne zhoršiť

JERUZALEM - Osobitný koordinátor OSN pre Blízky východ Nikolaj Mladenov vyjadril vo štvrtok svoje znepokojenie nad najnovšou eskaláciou nepriateľských akcií v pásme Gazy medzi Izraelom a militantným hnutím Hamas. Informovala o tom agentúra AP.

slovakia

left justify in out

Mladenov vo zverejnenom stanovisku vyjadril vážne znepokojenie nad vystrelením "mnohopočetných rakiet na obce v južnom Izraeli". Pripomenul, že niekoľko mesiacov varoval, že v dôsledku "humanitárnej, bezpečnostnej a politickej krízy v Gaze hrozí zničujúci konflikt, ktorý nikto nechce".

 

Dodal, že "ak sa súčasná eskalácia okamžite neupokojí, situácia sa môže rapídne zhoršiť s ničivými dôsledkami pre všetkých ľudí".

 

Izraelská armáda potvrdila, že jej lietadlá v pásme Gazy v noci na štvrtok podnikli približne stovku vzdušných úderov. Šlo o reakciu na odpálenie vyše 150 rakiet z palestínskeho územia na juh Izraela od stredy večera. Podľa armády časť z rakiet zachytil systém protiraketovej obrany Železná kupola, ďalšie dopadli na územie mesta Sderot. Zvyšné rakety dopadli do púšte.

 

Rezort zdravotníctva pásma Gazy informoval, že pri náletoch izraelských lietadiel zahynuli traja ľudia vrátane tehotnej ženy a jej malého dieťaťa.

Armáda spresnila, že terčom jej náletov v pásme Gazy boli dielne zamerané na výrobu zbraní, výcvikové strediská a sklady hnutia Hamas.

 

Podľa agentúry AP zatiaľ nie je možné posúdiť, či táto nová eskalácia ovplyvní Egyptom iniciované nepriame rokovania medzi Izraelom a Hamasom, ktorých cieľom je dosiahnuť dlhotrvajúce prímerie.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies