V sobotu sa koná ôsme referendum: Väčšina politických strán vyzýva k účasti

NETKY.SK • 6 Február 2015, 14:59 • 2 min
V sobotu sa koná ôsme referendum: Väčšina politických strán vyzýva k účasti

BRATISLAVA - Referendum iniciované Alianciou za rodinu sa uskutoční v sobotu 7. februára. Približne 4,4 milióna občanov SR sa bude môcť na plebiscite zúčastniť v 4 942 hlasovacích miestnostiach od 7:00 do 22:00.

slovakia

left justify in out

Tri otázky

Tí, ktorí prídu k referendovým urnám, budú môcť odpovedať na tri otázky: 1. Súhlasíte s tým, aby sa manželstvom nemohlo nazývať žiadne iné spolužitie osôb okrem zväzku medzi jedným mužom a jednou ženou? 2. Súhlasíte s tým, aby párom alebo skupinám osôb rovnakého pohlavia nebolo umožnené osvojenie (adopcia) detí a ich následná výchova? 3. Súhlasíte s tým, aby školy nemohli vyžadovať účasť detí na vyučovaní v oblasti sexuálneho správania či eutanázie, ak ich rodičia alebo deti samy nesúhlasia s obsahom vyučovania?

 

img

 

Výsledky referenda oficiálne vyhlásia v nedeľu 8. februára, neoficiálne výsledky zverejní po skončení hlasovania, v noci zo soboty na nedeľu, Štatistický úrad SR na webstránke https://www.volbysr.sk. Na rovnakom webe budú neskôr dostupné aj oficiálne výsledky. Referendum bude platné, ak sa na ňom zúčastní viac ako 50 percent oprávnených občanov. 

 

Zúčastní sa aj premiér a niektorí ministri

Téma referenda je podľa Fica príliš vážna. „Už som povedal, že referendum je najvyššia forma demokracie a ako premiér sa na referende zúčastním. Od ústavného činiteľa sa očakáva, že takéto aktivity nebude ignorovať,“ zdôraznil predseda vlády. Ako bude hlasovať však neprezradil. „My odporúčame voličom zúčastniť sa na referende a slobodne sa vyjadriť na otázky. Nikto nemôže vylúčiť, že Slovensko raz bude referendum potrebovať, ale ľudia budú zvyknutí neprísť. Za plentou sa budem rozhodovať absolútne slobodne, to je o demokracii,“ dodal. Viac sa dočítate TU!

 

Referendum o rodine podporujú desaťtisíce ľudí z celej Európy

Petíciu na podporu slovenského referenda. podpísalo 50.000 ľudí najmä z Talianska, Nemecka, Chorvátska či Veľkej Británie. Viac sa dočítate TU!

 

Smer odporučil ľuďom zúčastniť sa na referende

Stranícka centrála Smeru-SD dala krajským a okresným funkcionárom odporučenie, ako majú komunikovať tému referenda. Vedenie strany sa zhodlo na jedinej vete: „Podľa strany SMER – sociálna demokracia by ľudia mali využiť ústavné právo zúčastniť sa na referende iniciovanom občianskou spoločnosťou a slobodne vyjadriť svoj názor na referendové otázky.“ Predstavitelia strany majú podľa inštrukcie opakovať túto tému. Viac sa dočítate TU!

 

OĽaNO Bude hlasovať áno

"Absolútna väčšina poslaneckého klubu sa na referende zúčastní a podporí ho. Niekoľkí liberáli, ktorých máme, sa na referende zúčastnia a budú hlasovať proti a niektorí sa možno nezúčastnia. Je to na každého osobnom rozhodnutí," povedal pre agentúru SITA Matovič. Viac sa dočítate TU!

 

SNS referendum víta, SDKÚ-DS doporučuje účasť

Slovenská národná strana (SNS) referendum plne podporuje a víta ho. SDKÚ-DS odporučí zúčastniť sa na referende "z demokratického princípu". Viac sa dočítate TU!

 

SMK vyzýva svojich priaznivcov, aby sa zúčastnili na referende o ochrane rodiny

Strana maďarskej komunity (SMK) vyzýva svojich priaznivcov a podporovateľov, aby sa zúčastnili na nadchádzajúcom referende o ochrane rodiny. Viac sa dočítate TU!

 

NOVA odporúča členom a sympatizantom zúčastniť sa na referende

"NOVA od svojho vzniku presadzuje používanie referenda ako významného nástroja priamej demokracie, ktorým sa občania priamo podieľajú na výkone moci. Z tohto dôvodu odporúča svojim členom a sympatizantom, aby sa zúčastnili na nastávajúcom referende o rodine," píše sa vo schválenom uznesení. Viac sa dočítate TU!

 

KDH mobilizovalo pred referendom svoje štruktúry

„Absolvovali sme niekoľko stretnutí s našimi štruktúrami po celom Slovensku. Súčasťou týchto stretnutí bola vnútrostranícka mobilizácia pre referendum. Nejde len o účasť, ale aj postoj k jednotlivým otázkam,“ povedal podpredseda KDH Brocka. Viac sa dočítate TU!

 

SaS sa referenda nezúčastní

Poslanci NR SR za opozičnú stranu SaS v sobotu (7.2.) na referendum nepôjdu. Oznámili to spoločne na dnešnej tlačovej konferencii s tým, že sobotu prežijú lepším spôsobom väčšinou v kruhu svojich rodín. Viac sa dočítate TU!

 

Korec považuje účasť na referende za samozrejmosť

Nitriansky emeritný biskup Ján Chryzostom kardinál Korec považuje za samozrejmé, že každý človek, ktorý si zachováva zdravý rozum, pôjde na referendum a bude hlasovať za otázky o manželstve, rodine, výchove detí. Viac sa dočítate TU!

 

Pápež František povzbudil Slovákov, aby bránili rodinu

Pápež František opäť povzbudil Slovákov, aby pokračovali v úsilí brániť rodinu ako životodarnú bunku spoločnosti. Pozdrav Svätého Otca zaznel dnes počas pravidelnej generálnej audiencie vo Vatikáne. Viac sa dočítate TU!

 

img

 

Hlasovať môže každý občan SR, ktorí má 18 a viac rokov

Podľa zákona o spôsobe vykonania referenda právo hlasovať má každý občan SR, ktorý najneskôr v deň konania referenda dovŕšil 18 rokov. Občania, ktorí majú trvalý pobyt na území Slovenska, potrebujú na hlasovanie občiansky preukaz. Ak však hlasujú mimo miesta svojho trvalého bydliska, musia okrskovej komisii predložiť aj vopred vybavený hlasovací preukaz, ktorý oprávňuje hlasovať v ľubovoľnom okrsku na Slovensku. Hlasovať môžu aj občania SR, ktorí nemajú trvalý pobyt na Slovensku. V deň referenda však musia prísť hlasovať do ľubovoľnej referendovej miestnosti na Slovensku. Slováci žijúci trvalo v zahraničí sa okrskovej referendovej komisii musia preukázať cestovným dokladom a tá v Registri obyvateľov overí, či nemajú trvalý pobyt v SR. V referende nemôžu hlasovať tí, ktorým z dôvodu ochrany zdravia ľudí zákonom obmedzili osobnú slobodu, tiež väznení páchatelia obzvlášť závažných zločinov a ľudia zbavení spôsobilosti na právne úkony. 

 

Občan môže v hlasovaní na každú otázku odpovedať áno, alebo nie napísaním značky "X" do štvorčeka pod “ÁNO“ alebo “NIE“, ktoré sú pod každou otázkou. Posudzuje sa každá odpoveď osobitne. Aj keby bola platná iba jedna z troch je hlasovací lístok platný. 

 

Referendum bude platné, ak sa na ňom zúčastní viac ako 50 percent oprávnených občanov. Nerozhoduje, či občania hlasovali platne, alebo neplatne, napríklad či vyznačili “X“ do každého z rámčekov, či do žiadneho. Rozhodujúci je počet tých, ktorým v sobotu v miestnostiach na hlasovanie vydajú hlasovací lístok. V prípade, že by bolo referendum ako celok platné, tak pri každej otázke budú platné odpovede prijaté väčšinou hlasujúcich. 

 

Podľa zákona o spôsobe vykonania referenda sa v deň konania referenda až do skončenia hlasovania nesmú zverejňovať výsledky prieskumov hlasovania. Komisie a pracovníci ich odborných (sumarizačných) útvarov nesmú poskytovať informácie o priebehu a čiastkových výsledkoch hlasovania, a to až do podpísania zápisnice o výsledku hlasovania. Počas referenda je zároveň zakázané presviedčanie za určitý spôsob hlasovania v budovách, kde sídlia okrskové komisie, a v ich bezprostrednom okolí. Zákon o spôsobe vykonania referenda termín informačná kampaň nepozná. 

 

Predpokladané náklady na referendum sú približne 6,3 milióna eur. 

 

Od vzniku SR v roku 1993 sa uskutočnili sedem plebiscitov. Zo všeľudových hlasovaní konaných v rokoch 1994, 1997, 1998, 2000, 2003, 2004 a 2010 bolo platné iba jedno, konkrétne referendum zo 16. a 17. mája 2003. Občania v ňom súhlasili s tým, aby sa Slovenská republika stala členským štátom Európskej únie.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies