Osem príznakov rakoviny, ktoré by ste nemali ignorovať

NETKY.SK • 17 Október 2017, 13:09 • 2 min
Osem príznakov rakoviny, ktoré by ste nemali ignorovať

BRATISLAVA – Pri neúnosne veľkom počte pacientov sa rakovina odhalí, až keď je v pokročilom štádiu. Včas diagnostikovaná rakovina pritom významne zvyšuje šancu na prežitie. Ponúkame vám zoznam najčastejších príznakov, ktoré by ste nemali za žiadnych okolností ignorovať, práve naopak, okamžite riešiť.

slovakia

left justify in out

Príznaky rakoviny sa líšia podľa jej druhu. Pri niektorých nádorových ochoreniach sa príznaky prejavia až v neskoršom štádiu choroby, u niektorých sa dokonca neprejavia vôbec. Najviac závisí od samotného typu rakoviny, miesta zasiahnuté nádorom a jeho veľkosti. Príznaky sú najzreteľnejšie, keď sa rakovina rozširuje. Veľa ľudí prvé príznaky žiaľ ignoruje. Niekedy preto, že ich ľudia nerozoznajú, inokedy z obavy, že im bude rakovina diagnostikovaná. Je nutné si uvedomiť, že výskyt niektorých príznakov nemusia vždy ukazovať na rakovinu.

 

Niektoré príznaky môžu súvisieť aj inými zdravotnými ťažkosťami, takže nie je hneď dôvod na paniku. Je veľmi dôležité, aby sa každý o svoje zdravie čo najlepšie staral, k odhaleniu zdravotných ťažkostí sa dá aj pravidelnými zdravotnými prehliadkami či skríningovými programami. Toto platí aj pre mladých ľudí, ktorí sa o svoje zdravie starajú príkladne, no netreba zbytočne nič podceniť. Momentálne štúdie ukazujú, že nádorové ochorenie sa už netýka nevyhnutne starších osôb, ale čoraz väčší počet mladých ľudí bojuje s touto zákernou chorobou.

 

„Odborníci sa zhodujú na tom, že rakovina má veľa príčin, ako je napríklad dedičnosť, stres, fajčenie, životné prostredie a ďalšie vonkajšie vplyvy. Jednu tretinu príčin tvorí nesprávne stravovanie. Ľudské telo sa skladá z 60-biliónov buniek a v nich sa nachádza okolo 200-tisíc rakovinových buniek. Všetci v sebe nosíme takéto rakovinové zárodky, je to úplne prirodzený stav, organizmus automaticky degenerované bunky ničí. Nebezpečenstvo vzniká, keď zablokujete (stresom, duševnou záťažou, dlhodobo zlým životným štýlom či nezdravým stravovaním) svoj ochranný systém,“ uviedla praktická lekárka Irena Sobotková z Prahy. Lekárka všetkým odporúča, aby na svoj „jedálníček“ zaradili potraviny, ktoré podporujú imunitný systém.

 

„Vyskúšajte vyradiť alebo minimalizovať rizikové potraviny, ako napríklad vypražené či vysoko mastné jedlá, polotovary alebo sladkosti. Strava pôsobí preventívne proti rakovine, doprajte si každodenné porcie ovocia či zeleniny, jedlá bohaté na vlákninu či potraviny s nízkou hodnotou živočíšnych tukov,“ dodala.

 

Prvým alarmujúcim príznakom je dýchavičnosť, nedostatok vzduchu alebo stály kašeľ

Ak sa vám často stáva, že sa neviete nadýchnuť a lapáte po dychu, tento problém môže byť často spojovaný s rakovinou pľúc. Dýchavičnosť a rôzne poruchy dýchania však nemusia nevyhnutne znamenať rakovinu. V mnohých prípadoch ide o chronické pľúcne choroby, astmu či zápal pľúc. Veľa pacientov tento problém odsúva, čo môže viesť k rozšíreniu diagnózy. Ak pociťujete nedostatok vzduchu, stálym kašľom či bolesťou hrudníka, ramien či paží, určite návštevu lekára neodkladajte.

 

Časté infekcie a slabé horúčky

Rakovina výrazným spôsobom oslabiť imunitný systém. Výsledkom je častejší výskyt najrôznejších infekcií a časté zvýšenie teploty, ktoré trvá dlhšiu dobu. Pri trvale zvýšenej teplote je nutné zistiť jej príčinu a vylúčiť závažný zdravotný problém. Časté zvýšenie teploty môže znamenať, že sa rakovina šíri, alebo už ovplyvnila imunitný systém. Tento symptóm je príznačný pre rakovinu krvi, čiže leukémiu.

 

Hrudka na vašom tele, ktorá tam byť nemá

Rakovina mäkkého tkaniva sa môže prejaviť prostredníctvom kože. To sa týka napríklad nádorových ochorení ženských pŕs, hrtanu, štítnej žľazy, lymfatických uzlín. Ak na svojom tele objavíte hrudky či niečo, čo tam predtým nebolo, neváhajte a okamžite kontaktujte svojho lekára. Táto výstraha patrí predovšetkým vtedy, ak sa veľkosť zmenila. Obzvlášť ženy by mali byť ostražité a pravidelne si kontrolovať oblasť prsníkov. Nezahrávajte sa ani so zafarbeniami kože, znamienok či pieh, ktoré môžu byť upozorňovať na rakovinu kože.

 

Nevysvetliteľná strata hmotnosti a nechutenstvo

Náhla strata váhy, ktorá nie je výsledkom nových stravovacích návykov, by vo vás mala vyvolať obozretnosť. Tento príznak, ktorý obvykle sprevádza strata chuti do jedla a nadmerná únava, môže totiž ukazovať na rakovinu pečene, sliznice či prostaty. Ak chudnutie sprevádza potenie, závrate či búšenie srdca, mohlo by sa jednať o leukémiu. Pocit sýtosti a nechuť k jedlu zas môže ukazovať na rakovinu vaječníkov. Dôvodom úbytku váhy pri rakovine je väčšinou nevoľnosť a nechutenstvo. Najčastejší je tento príznak prejavom rakoviny pľúc, sliznice, hrubého čreva alebo leukémie. Ale nie je to dogma. Rýchla strata váhy sa môže prejaviť aj pri inom type rakoviny. Ďalšími vinníkmi rýchle chudnutia môže byť stres, depresia, psychické problémy či ochorenie tráviaceho traktu. Ako aj alergia či potravinová intolerancia.  Doktorka Sobotková radí, aby každý, kto náhle stratí na svojej váhe, konzultoval svoj problém s lekárom.

 

Zmeny vo vyprázdňovacích návykoch

Alarmujúcim príznakom, ktorý by sme mali okamžite nahlásiť svojmu lekárovi, je radikálna zmena vo vyprázdňovaní čriev a močového mechúra. Dlhodobá zápcha, hnačky či akékoľvek problémy s týmto spojené, môžu byť predzvesťou rakoviny hrubého čreva a konečníku. Krv v moči môže poukazovať na nádor močového mechúra alebo obličiek. Krv v stolici, môžu byť zapríčinené aj hemoroidmi, ktoré sa objavujú u ľudí hlavne vo vyššom veku. Bolesti pri močení môžu súvisieť buď s rakovinou prostaty alebo močového mechúra, ktoré sú taktiež príznačné aj pre zápal močového mechúra.

 

Neobvyklé krvácanie, toto platí hlavne pre ženy. Dobre si zrátajte svoje plodné dni, dátum pôrodu či svoj body mass index

Akékoľvek nevyspytateľné krvácanie môže byť príznakom rakoviny, a to ako v rannom štádiu, tak aj v pokročilejšom. Ženy, ktoré majú pravidelný cyklus alebo už prešli menopauzou, by mali mať na zreteli, že nepravidelné krvácanie z maternice, nie je v poriadku. Môže sa totiž jednať o príznak rakoviny krčku maternice. Krv v moči môže poukazovať na nádor močového mechúra alebo obličiek. Za krv v stolici môžu častokrát hemoroidy, ale niekedy aj rakovina hrubého čreva.

 

Poruchy trávenia alebo problémy z hltaním

Nafukovanie a pocit plnosti si len málokto spojí s rizikom rakoviny, ale ak sa objavujú často a bez nadväznosti na jedlo, môže sa jednať o príznak napríklad nádorového ochorenia vaječníkov. Neobvyklé poruchy trávenia spojené s problémami prehĺtania môžu poukazovať na nádorové ochorenia žalúdku, hltanu či rakovinou pľúc. Problém so samotným prehĺtaním sa môže taktiež spájať s rakovinou tráviaceho traktu.

 

Posledným príznakom je bolesť hlavy, nevoľnosť alebo zvracanie

Extrémna chronická únava, ktorá pretrváva i po dôkladnom odpočinku a dostatočných hodinách spánku, môže naznačovať niečo vážnejšieho. Prakticky všetky druhy rakoviny sa prejavujú nadmernou únavou, ale najčastejšie sa vyskytuje pri leukémii alebo rakovine hrubého čreva, ktorá spôsobuje stratu krvi. Dlhodobá a pretrvávajúca bolesť hlavy môže upozorňovať na rastúci nádor na mozgu. Preto je dôležité, že ak takéto príznaky pretrvávajú, treba lekársku prehliadku netreba odkladať.    

 

Nepodceňujte svoje zdravie, nie nadarmo sa hovorí, že máme iba jedno. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies