Oscarovský Hanks(60) čestným členom v jednotkách osobitného určenia

NETKY.SK • 8 Júl 2016, 13:26 • 2 min
Oscarovský Hanks(60) čestným členom v jednotkách osobitného určenia

CONCORD/BRATISLAVA - Svetoznámy americký filmový herec a producent Tom Hanks sa preslávil účinkovaním v mnohých filmoch ako napríklad Bezsenné noci v Seattli, Philadelphia, Forest Gump, Apollo 13, Zachráňte vojaka Ryana, Zelená míľa, Stroskotanec, Terminál alebo Da Vinciho kód. Narodil sa 9. júla 1956 v kalifornskom meste Concord a v sobotu sa dožíva 60 rokov.

slovakia

left justify in out

Hviezda filmu Forrest Gump a dvojnásobný nositeľ Oscara má imidž muža, ktorý neholduje alkoholu. Nebolo to vždy tak. Rodičia sa rozviedli, keď mal päť rokov. Ako dieťa ho to traumatizovalo. Podľa svojich slov sa vtedy utiekal do sveta snov, pomáhali mu knihy. Neskôr však aj drogy a alkohol. Našťastie rýchlo zbadal, že ide o slepú uličku a so svojimi zlozvykmi sa dokázal rozlúčiť. Pekné filmové úlohy sa mu odvďačili. Ako sa však vyjadril v roku 2008, prijal by viac erotických filmových úloh.

 

Jedným z jeho prvých filmov je komédia Žblnk (Splash, 1984). Zrejme najznámejším filmom s gay tematikou je Philadelphia (1993) režiséra Jonathana Demmeho práve s nezabudnuteľným Tomom Hanksom v hlavnej úlohe. Film ovenčilo vyše dvadsať cien, získal Oscara, Zlatý glóbus i cenu Zlatý medveď. Nominácie na prestížnu sošku si vyslúžil aj za snímky Zachráňte vojaka Ryana (Saving Private Ryan, 1998) a Stroskotanec (Cast Away, 2000).

 

Z roku 1994 pochádza úspešný film Forrest Gump o prostoduchom Forrestovi, ktorý robil vždy to, čo sa mu povedalo a vďaka filmovým trikom sa ocitol pri významných dobových udalostiach. Svojich divákov mimoriadne citovo zasiahol. Historická dráma Súkromná vojna pána Wilsona (Charlie Wilson's War, 2007) s Tomom Hanksom v hlavnej úlohe je o kongresmanovi, ktorý svojho času výraznou mierou prispel k vyzbrojeniu afganských povstalcov bojujúcich proti sovietskej okupácii.

 

Komédia Moja tučná grécka svadba vznikla v produkcii Toma Hanksa v roku 2002 a stala sa s príjmami presahujúcimi 200 miliónov dolárov najúspešnejšou nezávislou produkciou všetkých čias. Z jeho produkcie je aj film podľa muzikálu Mamma Mia! s dnes už legendárnymi hitmi švédskeho kvarteta ABBA. Slávnostnú premiéru mal 30. júna 2008 v Londýne v Spojenom kráľovstve.

 

Dvojnásobnému držiteľovi Oscara Tomovi Hanksovi sa za stvárnenie pozitívneho obrazu príslušníkov amerických ozbrojených síl dostalo v roku 2006 mimoriadneho ocenenia v podobe čestného členstva v jednotkách osobitného určenia. Uviedli ho zároveň do Siene slávy tzv. rangerov, čím sa stal vôbec prvým hercom, ktorému sa dostalo podobnej pocty.

 

Tom Hanks stvárnil hlavné úlohy vo filmoch Da Vinciho kód (Da Vinci Code, 2006) a Anjeli a démoni (Angels and demons, 2009) podľa kníh kontroverzného spisovateľa Dana Browna. "Tom Hanks je fenomenálny herec. Som rád, že hrá Roberta Langdona. Je veľmi inteligentný, veľmi intelektuálne zvedavý a veľmi úprimný, tvrdo pracujúci muž," povedal o hercovi Dan Brown.

 

V rebríčku najlepšie zarábajúcich hollywoodskych osobností z roku 2010 sa Tomovi Hanksovi ušlo miesto na siedmej priečke. Talentovaný herec sa stal držiteľom Ceny Kennedyho centra (Kennedy Center Honors), jedného z prestížnych zámorských kultúrnych ocenení.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies