Organizácia pre zákaz chemických zbraní schválila plán pre Sýriu

NETKY.SK • 28 September 2013, 07:35 • 2 min
Organizácia pre zákaz chemických zbraní schválila plán pre Sýriu

HAAG - Medzinárodná organizácia so sídlom v holandskom Haagu schválila v piatok večer plán na úplnú likvidáciu sýrskych chemických zbraní do polovice roku 2014.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Rozhodnutie podľa agentúry Reuters otvára cestu k skorému prijatiu rezolúcie na pôde Bezpečnostnej rady OSN, ktorá by mala dodať plánu záväznosť z hľadiska medzinárodného práva. Členovia výkonnej rady Organizácie pre zákaz chemických zbraní (OPCW) prijali rozhodnutie konsenzom. Odobrili tak dohodu Ruska a USA o zničení chemického arzenálu Sýrie. 

Podľa agentúry AP schválený plán počíta s tým, že medzinárodní inšpektori začnú už na budúci utorok preverovať zásoby sýrskej toxickej munície. Realizácia dohody by mala pomôcť odvrátiť hroziace vojenské údery USA a ich spojencov voči režimu sýrskeho prezidenta Bašára Asada, ktorý čelí podozreniam z rozsiahleho chemického útoku na civilné obyvateľstvo. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies