Organizácia amerických štátov prijala rezolúciu, ktorá umožňuje vojenský zásah vo Venezuele

NETKY.SK • 6 Jún 2018, 09:21 • 2 min
Organizácia amerických štátov prijala rezolúciu, ktorá umožňuje vojenský zásah vo Venezuele

WASHINGTON - Organizácia amerických štátov (OAS) v utorok prijala rezolúciu, ktorá môže spustiť proces suspendovania Venezuely, ak návrh neskôr získa dostatok hlasov.

slovakia

left justify in out

Medzi zástancov tohto kroku patria Spojené štáty, Argentína, Brazília, Kanada, Kostarika, Čile, Guatemala, Mexiko, Paraguaj či Peru. Za prijatie rezolúcie bolo 19 členov, štyria boli proti a jedenásti sa zdržali. Americký zástupca OAS Carlos Trujillo uviedol, že na začatie procesu, ktorý by sa mohol skončiť suspendovaním Venezuely, je potrebných 24 hlasov.

Hlasovanie sa uskutočnilo deň po tom, ako americký viceprezident Mike Pence vyzval zástupcov 22 krajín na začatie procesu suspendovania Venezuely z OAS. Venezuelský minister zahraničných vecí Jorge Arreaza uviedol, že rezolúcia otvorila dvere všetkým možnostiam, vrátane vojenskej intervencie. "Ktokoľvek podporil túto rezolúciu, podporil možnosť vojenského zásahu vo Venezuele. Máte to na svedomí," vyhlásil.

Rezolúcia vyzýva členské štáty, aby zaviedli politické a ekonomické opatrenia, "ktoré podporia obnovenie demokracie vo Venezuele". Dokument takisto uvádza, že víťazstvo prezidenta Nicolása Madura v májových voľbách nebolo dostatočne legitímne.

Ako píše agentúra AP, rezolúcia je najsilnejšie stanovisko, ktoré krajiny OAS doteraz prijali v súvislosti s krízou vo Venezuele. Organizácia predtým v roku 1962 vyhodila Kubu a v roku 2009 Honduras. Stanovisko voči Kube zmenili v roku 2009, no komunistická krajina sa k organizácii odmietla znovu pripojiť.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies