Orbán: Vzťahy so Slovenskom sa nám podarilo dostať na pôdu racionálnosti

NETKY.SK • 7 Január 2011, 08:23 • 2 min
Orbán: Vzťahy so Slovenskom sa nám podarilo dostať na pôdu racionálnosti

Orbán: Vzťahy so Slovenskom sa nám podarilo dostať na pôdu racionálnosti

slovakia

left justify in out

Vzťahy Maďarska so susednými krajinami neboli nikdy také dobré ako v období súčasnej vlády - so Slovenskom sa Maďarsku podarilo dostať vzťahy na pôdu racionálnosti, vyhlásil dnes v Budapešti maďarský premiér Viktor Orbán, ktorého krajina je od 1. januára predsedajúcou krajinou Rady ministrov Európskej únie.
      Predseda vlády pred zahraničnými novinármi v súvislosti so začínajúcim maďarským predsedníctvom na otázku ohľadne množstva konfliktov sprevádzajúcich jeho vládnutie povedal, že konflikty síce sú, ale je aj množstvo pozitívnych momentov.
      "Uzatvorili sme množstvo dohôd. Nikdy sme nemali také dobré vzťahy so susednými krajinami ako teraz, napríklad s Rumunskom, ale aj mimoriadne ostré vzťahy so Slovenskom sa nám podarilo dostať na pôdu racionálnosti a dosiahli sme so Slovenskom dokonca prelom v oblasti energetiky. Existuje dobrá šanca, že slovensko-maďarské vzťahy dostaneme do zvládnuteľnej polohy," konštatoval Orbán.
      K otázke volebného práva zahraničných Maďarov, ktorí prijmú maďarské občianstvo, predseda maďarskej vlády povedal, že v strednej Európe existuje volebné právo menšín, ako napríklad v Srbsku, v Chorvátsku či Rumunsku. Maďarsko zatiaľ podľa jeho slov nepatrí do skupiny stredoeurópskych krajín, v ktorých existuje volebné právo príslušníkov národa žijúcich mimo materskej krajiny.
      "Maďarský parlament doposiaľ o tejto otázke nerokoval; do apríla chceme prijať novú ústavu a do konca roka parlament rozhodne o zákonoch, ktoré súvisia s rámcom stanoveným ústavou," dodal Orbán. Zdôraznil zároveň, že v otázke občianstva nejde o jeho kolektívne poskytovanie, ale o individuálne posudzovanie individuálnych žiadostí.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies