Orbán: V energetických otázkach pôjde Maďarsko proti Európskej únii

NETKY.SK • 18 Február 2015, 12:13 • 2 min
Orbán: V energetických otázkach pôjde Maďarsko proti Európskej únii

BUDAPEŠŤ - Maďarsko dostane od Ruska ešte najmenej štyri až päť rokov zemný plyn rádovo v hodnote troch miliárd eur, zhodnotil dnes maďarský premiér Viktor Orbán najdôležitejšie výsledky utorňajšej budapeštianskej schôdzky s ruským prezidentom Vladimirom Putinom.

slovakia

left justify in out

Podľa spravodajského servera Vs.hu premiér na neformálnom stretnutí s novinármi vyhlásil, že Maďarsko v nadchádzajúcich rokoch v energetických otázkach "pôjde proti celej Európskej únii".

 

Orbán poznamenal, že v rozhovoroch s Putinom sa podarilo Maďarsku zabrániť tomu, aby po vypršaní zmluvy o dodávke plynu pre obdobie 1996-2015 vznikla dohoda s podobne dlhým časovým horizontom. "Ruská strana prišla s takýmto návrhom, podarilo sa však zabrániť jeho realizácii," dodal. Podľa predsedu maďarskej vlády sa totiž trh s plynom rýchlo mení, budú sa stavať plynovody a ich prepojenia, ktoré poskytnú Maďarsku väčší priestor pohybu, preto Maďarsko nemá záujem viazať sa k jedinej zmluve.

 

Premiér zdôraznil, že Putin dal politický súhlas, aby Maďarsko prevzalo doposiaľ nevyužitý objem plynu od Gazpromu v zmysle doterajšej dohody. Maďarsko sa podľa neho bude snažiť, aby cena plynu dodávaná z Ruska v budúcnosti klesla.

 

V súvislosti s energetickou politikou EÚ Orbán povedal, že Maďarsko je jedinou krajinou únie, ktorá ide cestou neziskovo orientovaného sektora energií, všetky ostatné krajiny uvažujú v dodávkach energií orientovaných na zisk.

 

"Ak zisk nezmizne zo systému, potom európske ceny energií nebudú nikdy konkurencieschopné s americkými. V tom pôjdem proti celej EÚ," zdôraznil predseda maďarskej vlády.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies