Orbán: Otvorenie hraníc v roku 1989 a ich terajšia ochrana sú dve strany mince

NETKY.SK • 18 Október 2016, 11:43 • 2 min
Orbán: Otvorenie hraníc v roku 1989 a ich terajšia ochrana sú dve strany mince

BUDAPEŠŤ - Otvorenie hraníc v roku 1989 a ich stráženie v súčasnosti sú dve strany jednej mince: vtedy aj dnes Maďarsko konalo v záujme slobody a bezpečnosti Európy. Uviedol to predseda maďarskej vlády Viktor Orbán pri príležitosti spomienky na výročie maďarskej revolúcie 1956. Podujatie organizované maďarským konzulátom sa konalo v pondelok v budove bavorského krajinského snemu v Mníchove.

slovakia

left justify in out

Podľa Orbána sa Maďarsko dostalo zhruba každých 30 rokov do centra európskeho diania. "Bolo to tak v roku 1956 (pozn. TASR: protikomunistická revolúcia), 1989 (zmena režimu) i v rokoch 2015-16, kedy sme museli uzatvoriť hranice, aby sme zastavili sťahovanie národov hroziace z juhu," povedal Orbán. Maďari si podľa neho pritom vždy splnili svoju povinnosť.

 

Orbán zdôraznil, že k zachovaniu európskeho sna treba urobiť potrebné zmeny; otázkou podľa neho zostáva, či na ne existuje odvaha. Vyjadril tiež vďaku za to, že v období po potlačení revolúcie z roku 1956 Bavorsko pomohlo mnohým maďarským utečencom.

 

Deň začiatku povstania proti komunistickému režimu (1956) a premenovanie štátu na Maďarskú republiku (1989) si Maďari pripomínajú 23. októbra štátnym sviatkom.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies