Opozičné návrhy dostali červenú: Neplatenie faktúr nebude trestným činom

NETKY.SK • 27 Jún 2014, 11:59 • 2 min
Opozičné návrhy dostali červenú: Neplatenie faktúr nebude trestným činom

BRATISLAVA - Poslanci Národnej rady SR za OĽaNO Martin Fecko a Igor Matovič nepresadili, aby sa neplatenie faktúr stalo trestným činom.

slovakia

left justify in out

V novele Trestného zákona navrhovali, aby sa nezaplatenie faktúry do 30 dní po jej splatnosti definovalo ako prečin, za ktorý je možné potrestať páchateľa odňatím slobody až na tri roky. Právnu normu dnes poslanci neschválili.

 

Na jeden až päť rokov mal ísť do väzenia páchateľ, ak spácha tento trestný čin a spôsobí ním väčšiu škodu, čiže aspoň 2 660 eur, z osobitného motívu alebo voči viac ako desiatim fyzickým osobám, ktoré podnikajú na základe živnostenského oprávnenia. Ak by páchateľ spôsobil značnú škodu, čiže aspoň 26 600 eur, potrestal by sa odňatím slobody na tri až osem rokov a v prípade spôsobenia škody veľkého rozsahu, čiže aspoň 133 000 eur, by sa páchateľ potrestal odňatím slobody na sedem až dvanásť rokov, navrhovali obyčajní ľudia. 

 

"Návrhom zákona chceme chrániť celý podnikateľský sektor, ktorý v súčasnosti dopláca na nekalé obchodné praktiky, ktorých výsledkom je deformácia podnikateľského prostredia a finančná likvidácia poctivých podnikateľov. Štát sa dnes tvári, že chce cez veľké projekty naštartovať hospodársky rast. Avšak skutočnosť je taká, že štát riadne vypláca svoje záväzky napríklad za cestné stavby, avšak víťazné firmy následne odmietajú aj niekoľko mesiacov uhrádzať svoje záväzky voči svojim subdodávateľom," argumentujú Fecko a Matovič. Veľké firmy podľa nich dnes bežne súťažia v elektronických aukciách s veľmi nízkymi cenami, pričom vopred počítajú s tým, že za nevyplatenie faktúr voči malým subdodávateľom nebudú nijako trestne postihnutí. "Na druhej strane títo subdodávatelia majú veľmi obmedzené možnosti pri vymáhaní svojich faktúr súdnou cestou, s čím vopred niektoré podvodné firmy počítajú," uzatvárajú poslanci za OĽaNO.

 

Parlament neodobril Hlinovi štvoricu zákonov

 

Nezaradený poslanec Národnej rady (NR) SR Alojz Hlina dnes neuspel v parlamente so štvoricou svojich návrhov zákonov. Plénum ich neposunulo do druhého čítania. Ďalšie štyri návrhy, ktoré predstavil na aktuálnej schôdzi, z rokovania stiahol.
 

Medzi zákonmi, ktoré pri hlasovaní plénom neprešli, bol napríklad návrh novely zákona o výbere mýta. V ňom Hlina navrhoval, aby za jazdu po spoplatnených úsekoch ciest neplatili mýto autobusy, ktoré využívajú školy či rôzne školské zariadenia. Chcel takto podľa vlastných slov uľahčiť súčasnú neľahkú situáciu mnohých rodín so žiakmi škôl.

 

Ďalej chcel poslanec novelizovať Obchodný zákonník, kde navrhoval zaviesť kratšiu lehotu splácania faktúr. Konkrétne by mala byť najviac 30 dní v prípade, že ide o faktúru pre živnostníka.

 

Zároveň chcel upraviť aj zákon o lesoch, kde sa venoval výmene pozemkov. Navrhoval, aby na zámenu lesných pozemkov a porastov na nich vo vlastníctve štátu, ktorých výmera je väčšia ako 20 hektárov, bol okrem súhlasu ministerstva pôdohospodárstva potrebný aj súhlas vlády. Takto by sa podľa Hlinu zvýšila verejná kontrola a znížilo sa riziko, že by sa pre štát pozemky vymenili nevýhodne.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies