Opozícia sa dožaduje stretnutia s Ficom pre ich požiadavky

NETKY.SK • 19 November 2014, 13:37 • 2 min
Opozícia sa dožaduje stretnutia s Ficom pre ich požiadavky

BRATISLAVA - Časť opozície sa chce stretnúť s premiérom Robertom Ficom a hovoriť s ním o šiestich požiadavkách, ktoré sformulovala na mítingu pri príležitosti 25. výročia Nežnej revolúcie 17. novembra v Bratislave.

slovakia

left justify in out

Predseda strany Občania Slovenska Alojz Hlina, líder hnutia NOVA Daniel Lipšic, šéf OĽaNO Igor Matovič a predseda SaS Richard Sulík presadzujú, aby na najbližšej schôdzi parlamentu poslanci schválili právnu úpravu, ktorá zamedzí účasť schránkových firiem vo verejnom obstarávaní. Rovnaká požiadavka preukazovania skutočných vlastníkov sa bude týkať zdravotných poisťovní. Národná rada SR by zároveň mala vytvoriť osobitnú komisiu (výbor) na dohľad nad vyšetrovaním kauzy Gorila, ktorá bude mať paritné zastúpenie vládnej väčšiny a opozície. Časť opozičných lídrov chce rovnako zákonom znemožniť politické nominácie v zdravotníctve. "Výberové komisie budú menované za účasti viacerých subjektov - zástupcov zamestnancov, Slovenskej lekárskej komory, Slovenskej komory sestier a pôrodných asistentiek - tak, aby žiaden zo subjektov neurčoval väčšinu členov výberovej komisie," vysvetľujú.

 

Zvoliť chcú tiež predsedu Najvyššieho kontrolného úradu SR navrhnutého opozíciou z radov renomovaných osobností v oblasti boja proti korupcii. Hlina, Lipšic, Matovič a Sulík sa zasadzujú aj o schválenie zákona o hmotnej zodpovednosti verejných funkcionárov. Požadujú aj okamžité odvolanie vedúceho služobného úradu Ministerstva zdravotníctva SR Martina Senčáka a riaditeľky Nemocnice A. Wintera v Piešťanoch Márie Domčekovej pre ich priamu účasť na nákupe predraženého CT prístroja v piešťanskej nemocnici. 

 

"Výzvu na stretnutie ako aj požiadavky zhromaždených občanov adresujeme premiérovi Ficovi verejne prostredníctvom médií. Keďže súdna prax potvrdila, že štandardné doručovanie písomností R. Ficovi nie je možné ani v rámci súdneho konania, ktorého je on sám účastníkom, zvolili sme túto verejnú formu doručenia našej výzvy. Ak premiér R. Fico odmietne navrhované stretnutie, oznámime ďalší postup vo štvrtok na tlačovej konferencii," uvádzajú lídri štyroch opozičných strán, ktorí organizovali verejné zhromaždenie občanov pri príležitosti 25. výročia nežnej revolúcie na Námestí SNP v Bratislave.

 

Predseda vlády Robert Fico v reakcii na výzvu opozičných poslancov uviedol, že nevidí dôvod zúčastňovať sa na hre politikov s minimálnou podporou verejnosti, ktorí preferujú rozoštvávanie ľudí pred demokratickou politickou súťažou na pôde parlamentu. "Vláda pôjde naďalej svojou cestou pri presadzovaní sociálnych, ale aj protikorupčných opatrení," dodal Fico a pripomenul balík protikorupčných opatrení, ktorý obsahuje obmedzenie platieb v hotovosti pre firmy nad 5 000 eur, zákon o ochrane oznamovateľov korupcie, zavedenie transparentného elektronického trhoviska pri verejnom obstarávaní, novelu zákona o verejnom obstarávaní či novelu zákona o financovaní politických strán. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies