Opozícia neverí, že Čislák pomôže slovenskému zdravotníctvu

NETKY.SK • 6 November 2014, 17:34 • 2 min
Opozícia neverí, že Čislák pomôže slovenskému zdravotníctvu

BRATISLAVA - Opozícia neverí, že sa v zdravotníctve niečo vďaka novému ministrovi Viliamovi Čislákovi zlepší. Poukazuje, že rovnako ako Zuzana Zvolenská, aj on kedysi pracoval pre investičnú skupinu Pentu.

slovakia

left justify in out

"Keby mal pán Čislák reformného ducha, už ako štátny tajomník mohol niektoré veci presadzovať. Očakávam, že podobne ako Zuzana Zvolenská nič významné v rezorte neurobí. Navyše, ministri zdravotníctva za Smer nikdy reálne nerozhodovali," povedal pre TASR Viliam Novotný SDKÚ-DS v reakcii na vymenovanie Čisláka za nového ministra zdravotníctva.
     

Novotný priznal, že ho Čislákov nástup veľmi neprekvapil. Za jeho výhody považuje manažérske skúsenosti, za nevýhody napríklad to, že ich získal aj prácou pre Pentu. "Navyše bude vnímaný ako človek z východniarskej lobby od Pavla Pašku," doplnil Novotný.
     

Na spojenie s Pentou poukázal aj exminister zdravotníctva Ivan Uhliarik z KDH. Uhliarik sa nazdáva, že Čislák je spoluzodpovedný za stav slovenského zdravotníctva, keďže doteraz pracoval ako zástupca exministerky Zvolenskej. Upozornil, že Čislákovým vymenovaním sa tiež posilnil vplyv Košičanov na zdravotníctvo. "Všetko teda zostane po starom," skonštatoval pre TASR.
     

Podobný názor má aj Igor Matovič z OĽaNO. "Keďže bez Pavla Pašku sa ani lístoček v slovenskom zdravotníctve nepohne, tak predpokladám, že tento pán je nominantom pána Pašku. Takže sa môžeme tešiť na 'staré dobré časy v zdravotníctve'," uviedol pre TASR Matovič.
     

Tibor Bastrnák z Mostu-Híd víta, že sa ministrom stal človek, ktorý sa problematike rozumie. Očakáva však od neho zásadnejšie plnenie predvolebných sľubov, ktoré dával Smer-SD zdravotným sestrám a zdravotníckym pracovníkom. "Očakávame väčšiu razanciu pri riešení problémov pacientov a zdravotníkov," uviedol pre TASR. Most-Híd si zároveň želá, aby Čislák nenaplnil predstavu Smeru-SD o jednej zdravotnej poisťovni.
     

Podľa SaS je Čislákovo vymenovanie definitívnou bodkou za fantazmagóriou o razantnom postupe premiéra Roberta Fica voči korupcii. "Je nad slnko jasnejšie, že premiér len vymenil jednu figúrku za druhú, no podstata a väzby ostali rovnaké. Nový minister zdravotníctva spĺňa dva základné predpoklady nominanta strany Smer na tento post – je Košičan a pracoval pre skupinu Penta," povedal predseda SaS Richard Sulík.
     

Zdravotníctvo podľa neho potrebuje iný typ ministra. "Potrebuje odvážneho, kompetentného a razantného manažéra, ktorý dokáže prísť s jasnou víziou reformy a poodtínať chápadlá priživujúcich sa chobotníc," dodal Sulík. Hoci majú liberáli v súvislosti so zdravotníctvom obavy, radi sa nechajú presvedčiť, že sú neopodstatnené. 
     

Čisláka vymenoval prezident SR Andrej Kiska do funkcie ministra zdravotníctva dnes po tom, ako mu Zuzana Zvolenská podala svoju demisiu. Zvolenskej sa stal osudným podozrivý nákup CT prístroja v piešťanskej nemocnici.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies