OPCW bude mať na žiadosť Ruska mimoriadne zasadnutie o prípade Skripaľa

NETKY.SK • 3 Apríl 2018, 18:06 • 2 min
OPCW bude mať na žiadosť Ruska mimoriadne zasadnutie o prípade Skripaľa

MOSKVA - Organizácia pre zákaz chemických zbraní (OPCW) bude mať na žiadosť Ruska mimoriadne zasadnutie, na ktorom bude diskutovať o otrave bývalého dvojitého ruského špióna Sergeja Skripaľa v Británii. V utorok o tom informovala tlačová agentúra AP.

slovakia

left justify in out

Veľvyslanec Ruska v Írsku Jurij Filatov uviedol, že Moskva požiadala spomínaný celosvetový orgán na kontrolu chemických zbraní, aby "zvolal vo svojom sídle v holandskom Haagu mimoriadne stretnutie". OPCW oznámila, že zasadnutie sa bude konať v stredu o 10.00 h SELČ.

 

Podľa slov Filatova Rusko chce, aby Británia "poskytla každý jeden prípadný dôkaz", ktorý má k dispozícii a ktorý sa týka útoku na Skripaľa a jeho dcéru Juliju v anglickom meste Salisbury zo 4. marca. Británia obviňuje z otravy dvojice práve Rusko a tvrdí, že pri útoku bola použitá nervovoparalytická látka vyvinutá v Sovietskom zväze. Rusko popiera účasť na otrave.

 

Filatov v utorok vyhlásil, že ak Spojené kráľovstvo nepredloží dôkazy, "bude to dostatočný základ pre predpoklad, že máme dočinenia s obrovskou provokáciou, zorganizovanou v Londýne so zámerom zdiskreditovať Rusko". Námestník ruského ministra zahraničných vecí Alexander Gruško v utorok už skôr uviedol, že Británia zorganizovala otravu preto, aby takto odôvodnila svoje zvýšené vojenské výdavky.

 

Otrava Skripaľa a jeho dcéry vyvolala rozruch v celej Európe. Členské štáty Európskej únie, USA a ďalšie západné krajiny sa pripojili k Británii a vyhostili zo svojho územia vyše 150 ruských diplomatov. Slovensko sa k takémuto kroku nepripojilo. Gruško vo vyjadreniach zverejnených ruskými tlačovými agentúrami označil Skripaľovu otravu za "provokáciu zosnovanú Britániou", aby táto krajina mohla odôvodniť vysoké výdavky na armádu, pretože "potrebuje veľkého nepriateľa".

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies