V Múzeu slovenskej dediny predstavili jesenné práce na zimu

NETKY.SK • 9 Október 2022, 18:11 • 2 min
V Múzeu slovenskej dediny predstavili jesenné práce na zimu

MARTIN - Prípravy na zimu a jesenné práce na gazdovstve predstavili dnes návštevníkom Múzea slovenskej dediny Slovenského národného múzea v Martine na podujatí Keď sa zima opýta.

slovakia

left justify in out

Podľa kultúrno-propagačnej manažérky múzea Jaroslavy Ďurdíkovej si ľudia v minulosti potrebovali suroviny zakonzervovať, aby ich mohli cez zimu využiť. Podotkla, že strava aj produkty boli jednoduchšie a nebolo ich veľa. "Poväčšine sa konzervovala kapusta. Jej kvasenie je jedným z najstarších spôsobov konzervovania potravín. Ďalšou typickou jesennou potravinou boli zemiaky. Keď sa začali zhruba v 18. storočí dostávať do bežného osevného postupu, poznačili aj spôsob bývania. Stavali sa podpivničené domy alebo si ľudia za dedinou vykopali jamy, do nich dali zemiaky a zakryli ich strieškami. Boli veľmi dôležitou potravinou, ktorá doslova zahnala hladomor," pripomenula Ďurdíková. "Využívali sa aj ďalšie jesenné plodiny. Niekde sa urodili orechy, zbierali sa šípky a sušili sa na čaj. Robieval sa tiež slivkový lekvár. Vydržal často celú zimu, pretože sa varil vonku v súdku bez cukru," doplnila kultúrno-propagačná manažérka. Pracovné činnosti súvisiace so zásobením rodiny na zimné obdobie predstavili členovia Folklórneho súboru (FS) Drotár z Dlhého Poľa a folklórnych skupín (FSk) z Podhradia a Sklabine. "Návštevníci videli aj orbu poľa konským záprahom. Pre najmenších boli prichystané tvorivé dielne. V nich si vyskúšali plstenie ovčej vlny, vyrobili si figúrky z makovíc a gaštanov alebo voňavé bylinkové vrecúška ozdobené pečiatkami zo zemiakov," priblížila Ďurdíková. 

Martinčania, rovnako, ako aj obyvatelia z okolia takéto akcie múzea s radosťou vítajú, pretože je dôležité poznať tradície i históriu. Pre Netky to potvrdil aj pán Bohuslav Rajčan z neďalekého Trebostova, ktorý ako vyštudovaný agronóm vníma podobné podujatia vysoko pozitívne. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Martin Petras

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona