Sledujte priebeh prezidentských volieb

NETKY.SK • 29 Marec 2014, 23:36 • 2 min
Sledujte priebeh prezidentských volieb

BRATISLAVA - Slováci si dnes v druhom kole volia nového prezidenta republiky. O ich priazeň sa uchádzajú dvaja najúspešnejší kandidáti z prvého kola - premiér Robert Fico (Smer-SD) a podnikateľ a filantrop Andrej Kiska.

slovakia

left justify in out

23:40 - Fico: Pán Kiska, blahoželám

Premiér Robert Fico zablahoželal svojmu protikandidátovi v prezidentských voľbách Andrejovi Kiskovi k víťazstvu. Spočítaných je len približne 60 percent volebných okrskov.
     

 "Pán Kiska, blahoželám," odkázal Fico na krátkom brífingu bez možnosti otázok. Fico poďakoval všetkým podporovateľom a avizoval, že si vyberie pár dní na analýzu. "A potrebujem si doliečiť nohu," poznamenal a odišiel. Na brífingu ho sprevádzal Robert Kaliňák, Marek Maďarič a Pavol Paška.

 

23:34 - Procházka: Ak voľby dopadnú s takým rozdielom, je to na demisiu Fica

Ak prezidentské voľby dopadnú tak výrazne v prospech Andreja Kisku, ako ukazujú priebežné výsledky, je to na demisiu predsedu vlády Roberta Fica (Smer-SD). Po príchode na Kiskov volebný štáb to novinárom povedal poslanec Radoslav Procházka, ktorý v prvom kole volieb skončil na treťom nepostupovom mieste.

img

23:31 - Po spočítaní takmer 60 % okrskov si A.Kiska udržiava výrazný náskok

Po sčítaní hlasov z takmer 60 % volebných okrskov v 2. kole prezidentských volieb si Andrej Kiska udržiava výraznejší náskok pred Robertom Ficom, s pomerom hlasov 59,39 k 40,60 percenta.
      

Vyplýva to z priebežných neoficiálnych výsledkov, ktoré na svojej internetovej stránke zverejnil Štatistický úrad (ŠÚ) SR.

22:46 - Po spočítaní prvých okrskov vedie v 2. kole Kiska

Po sčítaní hlasov z prvých 100 volebných okrskov v 2. kole prezidentských volieb vedie Andrej Kiska (50,93 percenta) pred Robertom Ficom (49,06 percenta).
      

Vyplýva to z priebežných neoficiálnych výsledkov, ktoré na svojej internetovej stránke zverejnil Štatistický úrad (ŠÚ) SR.

img

22:23 - Kiska očakáva dlhú a napínavú noc

Čaká nás dlhá a napínavá noc. S týmito slovami prišiel do svojej volebnej centrály v jednom z bratislavských hotelov prezidentský kandidát Andrej Kiska. Jeho priaznivci ho privítali potleskom.
      

"Všetci sme v napätí, čakáme, ako to dopadne. Antikampaň bola silná, uvidíme, aké dôsledky to malo. Počul som, že účasť je vysoká, čo ma osobne teší," povedal novinárom. Ďalšie vyhlásenie dá Kiska po zverejnení prvých priebežných výsledkov.
 

21:59 - Všetky volebné miestnosti sa zatvorili, komisie počítajú hlasy

Všetky volebné miestnosti v SR sa zatvorili. Volebné komisie teraz začínajú počítať hlasy. Ústredná volebná komisia (ÚVK) doteraz riešila 22 podnetov. Zväčša boli zamerané na podozrenia z porušovania volebného moratória, kupovanie hlasov, nesprávne postupovanie okrskových volebných komisií alebo správanie sa členov volebných okrskových komisií. Nespokojnosť občanov smerovala aj k spôsobu, ako sa poskytovali nové voličské preukazy. Podľa zapisovateľky ÚVK Evy Chmelovej mimoriadne závažné podnety, ktoré by nejakým spôsobom ovplyvnili voľby, alebo by nejako narušili ich celkový priebeh, sa nevyskytli.

 

Slováci si dnes volili nového prezidenta SR. Svojmu favoritovi mohli hlas odovzdať v 5958 okrskoch od 7.00 h. Výnimkou bola obec Lazany, kde mohli občania hlasovať od 6.00 h.

 

Zvolený kandidát sa ujíma funkcie prezidenta SR zložením sľubu. Skladať ho bude 15. júna, keď sa skončí funkčné obdobie súčasnej hlave štátu Ivanovi Gašparovičovi.

img
 

19:35 - Na najmladšom žilinskom sídlisku Hájik volia všetky vekové kategórie

Na najmladšom žilinskom sídlisku Hájik zaznamenali v okrsku číslo 56 v budove Základnej školy na Námestí mladosti počas dnešného dňa volebnú účasť porovnateľnú s prvým kolom volieb prezidenta SR.
      

Podľa predsedu okrskovej volebnej komisie Michala Kolárika prišli odovzdať hlas popri prvovoličoch aj najstarší občania sídliska či rodiny s deťmi. "Pekné počasie ovplyvnilo aj ich účasť. Predpoludním ich bolo viac, počas obeda účasť ustala a začala sa zvyšovať opäť popoludní," povedal Kolárik.

 

18:50 -  V severných okresoch Nitrianskeho kraja je priebeh volieb pokojný

Voliči majú o druhé kolo prezidentských volieb záujem, aj keď doterajšia účasť zatiaľ nenasvedčuje tomu, že by bola oveľa vyššia ako v prvom kole. Pre TASR to uviedla členka Obvodnej volebnej komisie (ObVK) v Leviciach Magdaléna Žiga. Ako povedala, vo viacerých okrskoch bol zaznamenaný zvýšený počet ľudí, ktorí prišli voliť s voličským preukazom. 

 

18:35 - Bezdomovec Jaroslav prišiel voliť, aby sa mu zlepšil život

Prišiel voliť, aby sa mu zlepšil život. S týmto motívom využil svoje volebné právo 56-ročný Bratislavčan Jaroslav, ktorý žije na ulici. Na ulici žije sám, len občas sa stretne s inými bezdomovcami. "Oni mi povedali, že sú dnes voľby, inak by som to ani nevedel, na ulici stratíte kontakt so svetom," povedal. Jednému z kandidátov na nového prezidenta dal hlas v nádeji, že sa mu zlepší život. "Aspoň o 10 percent, to by som chcel," priznal po tom, čo odvolil na ZŠ na Sokolíkovej ulici.

 

img

 

17:28 - Volička v Trenčíne hodila omylom do urny občiansky preukaz

Vo volebnom okrsku 43 v Trenčíne na Veľkomoravskej ulici vhodila volička omylom do urny občiansky preukaz. Vrátia jej ho až ráno, prípadne v noci po skončení volieb. Ako TASR informovala členka okrskovej volebnej komisie Ľuboslava Sedláková, žena vyšla spoza plenty so zalepenou obálkou a občianskym preukazom v ruke. Rozprávala sa s členmi komisie, ktorých poznala, a vhodila do urny omylom občiansky preukaz a vzápätí aj obálku s hlasovacím lístkom.

 

"Občiansky preukaz sme nechali v urne. Buď jej ho ráno vráti jeden z členov komisie, alebo jej zatelefonujeme a môže si ho prísť zobrať po tom, ako komisia na záver volieb otvorí urnu," komentovala Sedláková úsmevný moment.
 

17:20 - Vo Veľkej Lomnici chcela voliť najstaršia občianka i miestni Rómovia

Členovia volebnej komisie v obci Veľká Lomnica, okres Kežmarok, sa dnes s prenosnou urnou vybrali na dve rozličné miesta. Najprv zamierili za najstaršou občiankou Annou Kulangovou, ktorá má 95 rokov a do volebnej miestnosti už nevládze ísť. Uvítala, že volebná urna prišla až za ňou domov. 

 

"Všetci by mali voliť, dobrého prezidenta potrebujeme, aby nám bolo lepšie. Chodím voliť každé voľby, nenechám si ujsť ani jedny," zdôraznila Kulangová, ktorá dúfa, že jej kandidát zvíťazí. Od najstaršej občianky, ktorá je mamou známeho tatranského chatára Laca Kulangu, sa následne prenosná urna presunula do asi kilometer vzdialenej rómskej osady.

      

"Zo zdravotných dôvodov nás niektorí občania požiadali, aby sme prišli s urnou za nimi. Máme ich tu deväť a všetci chcú zvoliť nášho prezidenta," uviedla pre TASR členka okrskovej volebnej komisie č. 1. vo Veľkej Lomnici Martina Kubaská. Medzi nimi boli aj členovia rodiny Polhošovcov a traja odvolili doma v obývačke.

 

img

 

16:05 - V bratislavskom Ružinove volič zistil, že už odvolil

V bratislavskom Lamači sa dnes do volebnej miestnosti jedna z voličiek dobýjala ešte pred jej otvorením. Zmýlila si totiž deň, kedy sa prechádza na letný čas. V Devínskej Novej Vsi zase dvom občanom neprišiel voličský prekaz včas, dovolili im voliť aj bez neho. V Ružinove volič zistil, že už svoj hlas odovzdal. Aj takto dnes prebieha druhé kolo volieb na slovenskú hlavu štátu v hlavnom meste.

 

"Jeden z voličov sa sťažoval, že prišiel voliť a už bol v zozname voličov zapísaný ako odvolený," povedala pre TASR hovorkyňa Ružinova Miroslava Štrosová s tým, že podnet musí zhodnotiť Ústredná volebná komisia (ÚVK). "Preverili sme to však v niekoľkých krokoch, aj cez register obyvateľov a všetko nasvedčuje tomu, že okrsková komisia postupovala správne," podotkla hovorkyňa. Mimo tohto prípadu podľa jej slov voľby v mestskej časti prebiehajú pokojne.

 

15:47 - Hasiči veria, že budúci prezident dokáže hasiť spory

Prostredníctvom voličského preukazu a prenosnej volebnej urny sa na prezidentských voľbách zúčastnili aj príslušníci Hasičského a záchranného zboru (HaZZ), ktorí dnes slúžia na stanici v bratislavskej Dúbravke. 
      

V dnešnej službe bolo 24 hasičov, prostredníctvom voličského preukazu volili siedmi z nich. "S veľkým predstihom sme vedeli, že nás čaká služba v tento deň, takže sme si vybavili voličské preukazy," uviedol veliteľ čaty major Marian Krnáč. Možnosť voliť týmto spôsobom ocenil. "Môžeme sa zúčastniť volieb a zároveň plne zabezpečiť denný výkon služby bez toho, aby sme museli improvizovať," uviedol. Prezradil, že dnešok je zatiaľ bez výjazdu, na stanici sa venujú najmä údržbe hasičskej techniky. 

 

img

 

14:49 - V Novom Meste nad Váhom volilo dieťa, riešila to obvodná komisia

Ako TASR informoval zapisovateľ Obvodnej volebnej komisie v Novom Meste nad Váhom Roman Kozáček, s podnetom prišiel občan, ktorý komisiu informoval, že volič voliaci pred ním nevhodil do urny obálku osobne, ale dalo ju tam dieťa, ktoré mal na rukách.

 

"Uzniesli sme sa, že je potrebné dodržiavať ustanovenie zákona, podľa ktorého môže hlasovať volič a špecifikuje prípady, kedy nemusí hlasovať osobne. Dieťa by teda hlasovať nemalo, no je samozrejmé, že v tomto prípade nedošlo k mareniu priebehu volieb. Poslali sme usmernenie na okrskové volebné komisie, aby sa niečo podobné neopakovalo," doplnil Kozáček.

 

14:39 - Prenosná volebná urna putovala aj na Chatu pod Soliskom

Členovia najvyššie položenej volebnej miestnosti na Štrbskom Plese sa dnes s prenosnou urnou vybrali aj na Chatu pod Soliskom. „Dôvodom je, že nám prišla požiadavka z chaty, že dvaja zamestnanci by chceli odvoliť, no nemajú sa ako dostať dole, keďže celý deň pracujú,“ zdôvodnila zapisovateľka okrskovej volebnej komisie na Štrbskom Plese Štefánia Srebalová.

 

img

 

14:24 - Vozičkári v Bratislave volili v kaviarni

Ľudia s postihnutím dnes mohli v Bratislave odovzdať hlas svojmu kandidátovi na prezidenta SR v bezbariérovej kaviarni v centre mesta. Popoludní dnes za nimi prišli do kaviarne na Grösslingovej ulici pracovníci s prenosnou volebnou urnou. Na vozíčku tam takto odvolili piati.

 

img
 

14:23 - Prvé priebežné výsledky by mohli byť okolo 22.30 h

Prvé priebežné neoficiálne výsledky by sa mali na webstránkach www.volbysr.sk a www.statistics.sk objaviť približne o 22.30 h. Štatistický úrad SR začne so spracovávaním výsledkov prakticky hneď po zatvorení volebných miestností o 22.00 h. Informovala o tom dnes šéfka ŠÚ SR Ľudmila Benkovičová.

 

"V tom okamihu, ako bude spracovaná, skontrolovaná daná do systému prvá zápisnica okrskovej volebnej komisie, sa otvorí web, kde budeme priebežne zverejňovať výsledky tých volebných okrskov, ktoré sú už spracované," uviedla Benkovičová. Výsledky sa na internetových stránkach budú aktualizovať každých desať minút.

 

14:19 - V Jarovniciach sú v komisiách poslanci z SaS, boli tam aj incidenty

V obci Jarovnice v okrese Prešov, kde je početná rómska komunita, sú tri volebné okrsky. V dvoch z nich sedia aj poslanci Národnej rady SR za stranu SaS LuciaNicholsonová a Martin Poliačik. V 2. kole prezidentských volieb už zaznamenali v obci aj niekoľko incidentov. Išlo o problémy s voličmi, ktorí nevedeli čítať ani písať a na pomoc si podľa zákona môžu zobrať poradcu.  
      

„Ja som si nie úplne istá, či zákon pamätá na negramotnosť človeka. Keď niekto nemôže čítať, zákon to vysvetľuje tak, že je slepý, poloslepý alebo má silné dioptrie. Sem však chodia voliť negramotní ľudia, ktorí majú hlasovací hárok hore nohami a k nim príde človek, ktorý im úplne vulgárnym spôsobom ukazuje, kde majú dať krížik. Myslím si, že toto nie je úplne v poriadku, že negramotný chodí s gramotným kontrolórom,“ povedala členka jednej z volebných komisií v obci LuciaNicholsonová.

 

Poslankyňa NR SR za SaS Lucia Nicholsonová (druhá zľava) dohliada na priebeh prezidentských volieb ako člen okrskovej volebnej komisie v Jarovniciach počas druhého kola voľby prezidenta Slovenskej republiky

 

img

 

 

13:25 - Premiér Fico očakáva v druhom kole vyššiu volebnú účasť

Krátko po dvanástej hodine vošiel do volebnej miestnosti v kultúrnom dome vo Veľkých Dvoranoch v okrese Topoľčany kandidát na prezidenta SR Robert Fico. Súčasný premiér spolu s manželkou a synom vhodili do urny volebné lístky.

 

Volebná účasť na druhom kole prezidentských volieb bude podľa Fica vyššia, ako bola v prvom kole. Signalizujú to správy z rôznych regiónov Slovenska, ktoré hlásia vyššiu účasť, ako bola v prvom kole. Výsledok volieb si premiér netrúfa odhadnúť. "Musím rešpektovať rozhodnutie ľudí, v tomto okamihu neviem nič povedať." Zároveň potvrdil, že v prípade zvolenia za prezidenta je celá jeho rodina pripravená plniť si všetky povinnosti vyplývajúce z tohto postavenia.

 

Zľava: Kandidát na prezidenta SR Robert Fico, jeho syn Michal a manželka Svetlana počas druhého kola voľby prezidenta Slovenskej republiky. Veľké Dvorany

 

img

 

12:22 - Kováč: Očakávam, že to budú zlomové voľby

Prvý prezident Slovenskej republiky Michal Kováč očakáva, že dnešné voľby hlavy štátu budú pre Slovensko zlomové. Exprezident sa aj spolu s manželkou Emíliou zúčastnil na nich vo svojom domácom prostredí, kam za ním predpoludním prišli členovia okrskovej volebnej komisie s prenosnou volebnou urnou.


Kováč pre TASR uviedol, že dôležitosť volieb dokumentujú aj predbežné správy o vysokej volebnej účasti. "Naznačovali to ale už aj vystúpenia kandidátov počas volebnej kampane," dodal bývalý prezident. Priznal tiež, že by nechcel byť v koži ani jedného z kandidátov v druhom kole.
 

11:55 - Paška: Očakávam, že prezident bude štátnikom, ktorý ponúkne ďalší rozmer

V spoločnosti manželky vo volebnom okrsku číslo 4 v Košiciach - Starom Meste sa dnes zúčastnil na druhom kole volieb prezidenta SR predseda Národnej rady SR Pavol Paška.
      

"Je čarom demokratických volieb, že ľudia slobodne rozhodnú o tom, kto bude novou hlavou štátu," vyhlásil Paška po tom, čo odovzdal hlasovací lístok. Očakáva, že bez ohľadu na to, kto v dnešných voľbách uspeje, bude štátnikom, človekom, ktorý bude ľudí spájať a bude dávať Slovensku ďalší rozmer do budúcnosti.
      

"Hlava štátu je prezidentom všetkých občanov na Slovensku, nielen tých v Bratislave, akokoľvek sa niekedy názory na najvyššie ústavné funkcie líšia. Preto dúfam, že nielen Košičania a východniari, ale celé Slovensko dnes využije právo a vyberie si toho, koho považuje za osobu, ktorá bude dôstojne reprezentovať Slovensko," povedal Paška. 
      

Pripomenul, že zatiaľ nikdy nevyužil voličský preukaz. "Je to vyjadrenie nielen môjho vzťahu k rodnému mestu, ale ako ústavný činiteľ to chápem ako návod pre ostatných, ako sa správať do budúcnosti," dodal. Priznal tiež, že deň volieb vždy využíva na to, aby strávil čas s rodinou. 

 

11:54 - Slováci žijúci v zahraničí dnes volia aj vo Vranove nad Topľou

Jedným zo Slovákov žijúcich v zahraničí, ktorí si dnes nenechali ujsť druhé kolo voľby prezidenta SR, je aj Stanislav Repka pochádzajúci z mesta Vranov nad Topľou. Voličské právo si uplatnil naposledy vo svojom rodisku pred 16 rokmi.
      

"Rozhodol som sa voliť preto, že rozdiel medzi dvoma kandidátmi zrejme bude veľmi tesný. Chcel som teda podporiť svojho favorita, ktorý je určite dobrou voľbou pre Slovensko," skonštatoval dnes Repka po opustení volebnej miestnosti na vranovskom Sídlisku II.
      

Vo svojom rodisku volil naposledy ako 18-ročný. "Bolo to ešte v roku 1998, keď sa na Slovensku konali parlamentné voľby. Neskôr som sa už do volieb nezapojil, keďže som odišiel pracovať do zahraničia," vysvetlil 34-ročný Vranovčan, ktorý sa dnes živí ako účtovník v írskom Dubline. 
      

"Osobne si myslím, že nový prezident SR by mal byť nekonfliktný typ a nemal by polarizovať spoločnosť. Mal by sa viacej zaujímať o dôvody odchodu Slovákov do zahraničia, ako aj o to, prečo sa mnohí nechcú vrátiť späť na Slovensko," odkazuje Repka budúcej hlave štátu. 
      

Vzťah nového prezidenta a vlády SR by podľa jeho názoru nemal stáť iba na ich úzkej spolupráci. "Záleží mi na politickej stabilite Slovenska. Myslím si, ale že nová hlava štátu by mala vedieť zaujímať aj kritický postoj. Kontrolná činnosť smerom k vláde je veľmi dôležitá v ktorejkoľvek krajine."

 

11:50 - Gašparovič očakáva tesný výsledok, ale nepraje si ho

Prezident Ivan Gašparovič by bol rád, keby dnešné druhé kolo prezidentských volieb nebolo tesným súbojom dvojice kandidátov, ale myslí si, že napokon budú výsledky tesné. Konštatoval to potom, ako o 11:00 s manželkou Silviou hlasovali vo volebnom okrsku na základnej škole na Jelačičovej ulici v Bratislave. Výsledky bude opäť ako v prvom kole sledovať priebežne počas spočítavania hlasov. „Neviem, či to nazvať napätím, ale samozrejme, že mi záleží na tom, kto do paláca príde,“ povedal Gašparovič, ktorý nie je vo väčšom napätí ako po prvom kole, atmosféra je podľa neho skoro taká istá. 

 

Kampaň pred druhým kolom prezidentských volieb bola podľa Gašparoviča podobná ako v okolitých krajinách. „Veľký rozdiel tu nie je,“ povedal. Novozvolený prezident by sa podľa jeho slov v prvých týždňoch mal vyvarovať prostredia, ktoré by ho chcelo ovplyvniť. „Ovplyvniť s iným záujmom, ako sú záujmy štátu a záujmy občanov,“ poznamenal. Nový prezident by sa podľa Gašparoviča maj najskôr skonsolidovať, teda oboznámiť sa s prácou prezidenta, naštudovať si možnosti, ktoré má voči parlamentu a vláde. 

 

Posledné týždne vo svojej funkcii absolvuje Gašparovič prakticky už v lete, ako sám hovorí, to už bude dovolenkové obdobie. Odhaduje, že bude robiť to, čo robieval v dovolenkovom období. Bude sa však naďalej venovať práci prezidenta. „Veď ústava mi hovorí, že prezident sa musí správať tak, aby bol zabezpečený riadny chod štátnych orgánov,“ dodal. V prípade prezidentskej kompetencie vybrať zo zvolených kandidátov a vymenovať ústavných sudcov sa bude riadiť ústavou. Neočakáva, že by do jeho funkčného obdobia pripadlo menovanie novozvoleného šéfa NS SR. 

 

Gašparovič dnes odmietol, že by jeho najväčšou chybou v úrade bolo nevymenovanie zvoleného kandidáta Jozefa Čentéša za generálneho prokurátora. „To vôbec chyba nebola, to bolo moje rozhodnutie v zmysle všetkého, čo ma oprávňuje z ústavy, aby som menoval alebo nemenoval,“ povedal Gašparovič.

 

img

 

11:37 - Druhé kolo volieb na košickom Luníku IX láka viac voličov

Zvýšený záujem voličov sprevádza druhé kolo prezidentských volieb na najväčšom rómskom sídlisku Luník IX v Košiciach. V dvoch volebných okrskoch je zapísaných 3744 voličov, v prvom kole tu účasť dosiahla len 1,57 percenta.
      

Do volebnej miestnosti prichádzalo už od rána viditeľne viac voličov ako pred dvoma týždňami. Svoj hlas odovzdala aj partia aktivačných pracovníkov, ktorí robili v okolí miestneho úradu ráno poriadok.
      

Záujem občanov o druhé kolo volieb potvrdil predseda okrskovej komisie č. 1 Michal Síkora. "Voľby sa začali načas o 07.00 h, podnety neboli doposiaľ žiadne, voliči chodia od skorých ranných hodín a v hojnom počte," povedal pre TASR. Žiadne incidenty, sťažnosti či podozrenia z kupovania hlasov okrskové komisie nezaznamenali.
      

Svoj hlas prišla odovzdať aj 57-ročná Zlatica Jakubíková spolu s nevestou a v sprievode vnúčat. "Chceme, aby bol dobrý prezident a nech zakročí, že by sociálne dávky nešli dole, ale boli zvýšené, lebo je veľká chudoba. Niekto má 10-12 detí, z čoho vyžije, keď sociálne dávky sa znižujú?" uviedla pre TASR. V prvom kole voliť nebola, teraz podľa nej prídu voliť aj ďalší členovia rodiny. "Bol tu teraz manžel a povedal choď, lebo že jeden hlas bude chýbať, tak som došla," vysvetlila.

 

11:22 - ÚVK riešila podnety k moratóriu, väčšinu odmietli

Ústredná volebná komisia prerokovala na svojom prvom zasadnutí v deň volieb desať podnetov o porušení volebného moratória. „Z týchto desať podaní musela pri deviatich konštatovať, že nie je príslušná vo veci konať a jedno bolo odstúpené Rade pre vysielanie a retransmisiu,“ informovala médiá zapisovateľka ÚVK Eva Chmelová. Medzi podania, ktoré nemá ÚVK v kompetencii, patril aj podnet strany Smer-SD o plagáte Dobrého anjela pred volebnou miestnosťou v bratislavskej Dúbravke. Zakladateľom Dobrého anjela je jeden z dvoch prezidentských kandidátov. „ÚVK v tomto prípade, ako aj v iných prípadoch, pokiaľ ide o vylepovanie plagátov, hádzanie letákov alebo reklame v printových médiách, nie je príslušná konať,“ vysvetlila Chmelová. 

 

Členovia ÚVK sa od rána zaoberali aj podaniami od nespokojných občanov, ktoré sa týkali vydávania voličských preukazov. Oznámenie strany Smer-SD o napadnutí webstránky ich kandidáta odstúpila komisia na Prezídium Policajného zboru. ÚVK tiež vzala na vedomie informáciu Lucie Nicholsonovej zo strany SaS o údajnom kupovaní hlasov v Gelnici. Chmelová uviedla, že Nicholsonová podala v tejto veci trestné oznámenie na generálnu prokuratúru a políciu, komisii o tom dala informáciu iba na vedomie. Komisia sa tiež venovala informáciám na internete, že nie je možné voliť pasom, čo podľa ÚVK nie pravda. Členovia komisie sa rozišli na kontrolu volebných miestností, stretnúť by sa mali okolo tretej popoludní. 

 

Dnes o 7:00 sa začalo druhé kolo štvrtých priamych volieb prezidenta Slovenskej republiky. Približne 4,3 milióna oprávnených voličov môže do 22:00 v 5 958 volebných miestnostiach (okrskoch) hlasovať o novej hlave štátu. Aj v obciach, v ktorých starosta rozhodol o skoršom otvorení volebných miestností, sa musí hlasovať do 22:00. Až do zatvorenia volebných miestností, do 22:00 platí volebné informačné moratórium. V druhom kole sa o hlasy voličov uchádzajú Robert Fico a Andrej Kiska. Voliť pritom môže každý občan SR, ktorý dovŕšil 18 rokov a nachádza sa na území Slovenska. Zo zahraničia sa voliť nedá. Víťaza štvrtých priamych volieb prezidenta spoznáme v nedeľu. Priebežné výsledky hlasovania zverejní v noci Štatistický úrad na webstránkach https://volbysr.sk a https://www.statistics.sk. Postupne sa tu objavia údaje zo všetkých 5 958 volebných okrskov a 49 volebných obvodov. 

 

11:14 - Kandidát na prezidenta A. Kiska odvolil opäť doma v Poprade

Vo volebnom okrsku číslo 2. na Mestskom úrade v Poprade dnes odovzdal svoj hlas v druhom kole prezidentských volieb aj jeden z kandidátov Andrej Kiska. Novinárom neskôr povedal, že sa cíti pokojne a vyrovnane. „Myslím, že dnešný deň je už všetko v rukách ľudí, základ je, aby prišli voliť. Dva roky som robil, čo sa dalo a čo som vedel, teraz je to naozaj už len na nich,“ dodal Kiska.
      

Ako uviedol, posledný večer pred voľbami robil spoločnú večeru so svojím päťročným synom, ktorý veľmi rád varí. S manželkou si dal k pstruhom pohár vína a šiel spať. Podľa jeho slov sny v noci nemal žiadne a už sa nemal s kým hádať. "Dopoludnie som trávil na ceste, aby som sem mohol prísť. Odvolené je a teraz sa presúvame aj s mojou dcérou do Bratislavy, kde sa budeme chystať na napínavú volebnú noc,“ priblížil svoj nasledujúci program Kiska. 
      

S nervozitou z výsledkov bude bojovať v kruhu svojich najbližších, ktorí mu podľa jeho slov dodajú energiu a spolu to budú prežívať. Do Bratislavy sa z Popradu presúva lietadlom. „Je to len v rukách ľudí. Dúfam, že ich veľa príde voliť, a že tých hlasov bude dosť,“ konštatoval Kiska, ktorý prišiel dnes do Popradu odvoliť spolu so svojou dcérou a otcom. 

 

img

 

11:10 - Občania sa s otázkami k voľbám môžu obrátiť na infolinku

Bratislava 29. marca (TASR) - S otázkami, ktoré sa týkajú dnešných volieb prezidenta SR, sa môžu občania obrátiť na informačnú linku. Tá dnes funguje od 7.00 h do 22.00 h. Informácie sa záujemcovia dozvedia na číslach 02/4859 2312img02/4859 2312 a 02/4859 2313img02/4859 2313.
      

Zapisovateľka Ústrednej volebnej komisie (ÚVK) Eva Chmelová dnes potvrdila, že na infolinku volajú ľudia už od rána. "Poskytujú sa na nej pre občanov informácie všetkého druhu, čo potrebujú zistiť, vrátane sídla ich okrskovej volebnej komisie, možnosti získania prenosnej volebnej schránky," uviedla Chmelová. Informačná linka je určená výlučne pre občanov. Právnickým osobám, médiám, politickým stranám a obciam informácie neposkytuje.
      

Slováci si dnes volia nového prezidenta SR. Svojmu favoritovi môžu hlas odovzdať v 5958 okrskoch od 7. hodiny. Výnimkou je obec Lazany, kde mohli občania hlasovať od 6. hodiny. Volebné miestnosti sa zatvoria o 22.00 hodine a začne sa sčítavanie hlasov.
      

Priebežné neoficiálne výsledky bude zverejňovať Štatistický úrad SR na dvoch webstránkach na www.volbysr.sk a www.statistics.sk. Oficiálne výsledky potvrdí Ústredná volebná komisia, mala by tak urobiť v nedeľu 30. marca.
      

Zvolený kandidát sa ujíma funkcie prezidenta SR zložením sľubu. Skladať ho bude 15. júna, keď sa skončí funkčné obdobie súčasnej hlave štátu Ivanovi Gašparovičovi.

 

10:54 - Voľbu prezidenta už majú za sebou mamičky v pôrodnici na Kramároch

Medzi 180 pacientmi Univerzitnej nemocnice Bratislava (UNB), ktorí prejavili záujem zúčastniť sa na dnešnom druhom kole volieb prezidenta SR, sú aj dve mamičky, ktoré priviedli na svet svoje deti na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Slovenskej Zdravotníckej univerzity (SZU) na bratislavských Kramároch. Členovia okrskovej volebnej komisie za nimi s prenosnou volebnou urnou prišli krátko po 10.00 h.
      

Pre Zdenku Svoradovú z Bratislavy i Zuzanu Elliottovú zo Stupavy je to prvá takáto skúsenosť. Obe uviedli, že s takouto možnosťou vzhľadom na štádium svojho tehotenstva rátali, preto si už s predstihom vybavili voličský preukaz.
      

"Od nového prezidenta očakávam, že bude reprezentovať Slovensko tak, ako sa patrí," povedala pre TASR Zdenka Svoradová. Podľa Zuzany Elliottovej by mala byť hlavnou črtou nového prezidenta ľudskosť. "Verím, že bude tiež viac pamätať na rodičov s deťmi," dodala.
      

V priestoroch pôrodnice nemocnice akad. Ladislava Dérera odvolila aj pôrodná asistentka Ľubica Máčalková. Uviedla, že dnešný deň na pôrodnici je pokojný. "Zatiaľ sme mali len jeden pôrod, takže je to celkom pohoda," prezradila s úsmevom.
      

Možnosť voliť prostredníctvom prenosnej volebnej schránky majú pacienti vo všetkých piatich nemocniciach UNB. Priamo za nimi prídu členovia okrskových volebných komisií medzi 10.00 a 14.00 h.

 

10:30 - SaS rozšírila trestné oznámenie pre údajné z kupovanie hlasov

Strana SaS dnes rozšírila trestné oznámenie z piatka (28. marca) vo veci podozrenia z kupovania hlasov Rómov na východe Slovenska. „Včera večer som dostala informáciu od jedného z rómskych lídrov. Potvrdil, že hlasy Rómov sa kupujú vo veľkom. Zvlášť ma upozornil na Kecerovce, Luník, Rankovce a obce v okrese Rožňava,“ povedala poslankyňa SaS Lucia Nicholsonová. Agentúre SITA informáciu poslala hovorkyňa SaS Katarína Svrčeková. 

 

V piatok strana SaS podala trestné oznámenie vo veci kupovania hlasov na Generálnu prokuratúru a Okresné riaditeľstvo Policajného zboru v Spišskej Novej Vsi. V piatok v Gelnici pri rozdávaní brožúr pre eurovoľby traja približne 20-roční Rómovia ponúkli poslankyni Nicholsonovej výmenou za 3 eurá hlasy Rómov z osady. Tvrdili tiež, že Rómom už bolo sľúbených 5 až 7 eur za hlasy pre Roberta Fica v prezidentských voľbách, informovala Svrčeková. Informácie o možnom kupovaní hlasov strana SaS dostala od dôveryhodného zdroja aj v prípade Prešovského kraja, kde už mali byť objednané autobusy na zváženie Rómov do volebných miestností. „Viem, že dokazovať kupovanie hlasov nie je jednoduché, ale verím, že polícia posilní aspoň v hliadky na kritických miestach. Možno už len tým mnohých odradí od takéhoto nečestného konania,“ povedala poslankyňa Nicholsonová, ktorá je členkou okrskovej volebnej komisie v Jarovniciach.

 

10:25 - Do volebnej miestnosti napochodovali muži v historických uniformách

Hneď ráno napochodovala dnes do volebnej miestnosti v liptovskej obci Smrečany jednotka v historických uniformách 1. Československého armádneho zboru. Takmer stovka účastníkov tradičného stretnutia klubov vojenskej histórie z rôznych kútov Slovenska i Česka sa utáborila priamo v areáli obecného úradu.
      

"Schádzame sa tu rok čo rok pri príležitosti pamätných oslobodzovacích bojov o Liptovský Mikuláš. Zhodou okolností to vyšlo na termín prezidentských volieb. Mnohí z nás spojili príjemné s užitočným. Mne sa to nepodarilo, lebo som si pre pracovné povinnosti nestihol vybaviť voličský preukaz," uviedol pre TASR Roman Moravec z Nemšovej.
      

Bratislavčan Juraj Vanovčan zažil premiéru účasti na voľbách mimo svojho trvalého bydliska. "Popri riadne vybavených voličských preukazoch sme sa hrdo preukázali aj historickými vojenskými knižkami," vysvetlil. "Zakaždým využívam svoje volebné právo. Takto v uniforme som volil prvý raz," pridal Daniel Szilágyi z Košíc.
      

"Štýlová volebná ochranka nás potešila, lebo to bolo celkom príjemné odľahčenie hustej predvolebnej atmosféry. Neoznačení ozbrojenci pripomínali obsadenie Krymu, preto sme zvažovali kontaktovať ministerstvo zahraničných vecí, ale rýchlo sme pochopili, že sú to naši," dodal s úsmevom starosta Smrečian Vladimír Šiarnik.

 

10:01 - Schuster: Každý prezident by mal byť lepší ako jeho predchodca

Každý prezident by mal byť lepší ako jeho predchodca. Po vykonaní volebného aktu vo volebnom okrsku v priestoroch Univerzity veterinárneho lekárstva a farmácie to dnes pre TASR uviedol bývalý prezident SR Rudolf Schuster.
      

"Každý prezident má svoju etapu, v ktorej nastupuje. Vždy sú iné podmienky. My sme bojovali o vstup do Európskej únie a NATO, teraz je iná ekonomická a medzinárodná situácia," dodal Schuster. Prezident by však podľa neho mal byť pripravený na výkon funkcie, aby sa nemusel učiť, ale aby mohol od prvého dňa naplno začať pracovať.

 

09:45 - Smer-SD dáva podnet na ÚVK pre plagát Dobrého anjela

Strana Smer-SD v zastúpení jej predsedu Roberta Fica, ktorý kandiduje na prezidenta SR, podáva na Ústrednú volebnú komisiu (ÚVK) podnet pre porušenie volebného zákona. Pred volebnou miestnosťou na Strednej priemyselnej škole elektrotechnickej v bratislavskej Dúbravke sa totiž objavil plagát Dobrého anjela, pričom zakladateľom tejto organizácie je jeden z dvoch prezidentských kandidátov. Agentúru SITA o tom informovala hovorkyňa Smeru-SD Monika Počátková. "Významným spôsobom tak bola narušená rovnosť prezidentských kandidátov," dodala. 

 

Podľa Počátkovej po piatkovom útoku na oficiálnu webovú stránku prezidentského kandidáta vníma strana Smer-SD tento plagát ako ďalšiu súčasť antikampane namierenej proti prezidentskému kandidátovi Robertovi Ficovi. Pre útok na Ficovu oficiálnu stránku už premiér podal v piatok podnet na Ústrednú volebnú komisiu pre porušenie volebného a trestného zákona.

 

09:35 - V bratislavskej väznici začali voliť do prenosnej urny

Bratislava 29. marca (TASR) - V bratislavskej väznici - Ústave na výkon väzby a Ústave na výkon trestu odňatia slobody začali dnes odsúdení a obvinení voliť krátko po 8.00 h do prenosnej urny, keďže tu nie je zriadený osobitný volebný okrsok.
      

V súčasnosti sa v tomto väzení nachádza 292 obvinených a 404 odsúdených. Z nich je oprávnených voliť 643 väzňov. Zvyšok tvoria dvaja mladiství, 22 cudzincov a 29 osôb odsúdených za obzvlášť závažný zločin, ktorí nemajú právo voliť. Z oprávnených voličov však len 145 väzňov požiadalo a dostalo voličský preukaz. V prvom kole prezidentských volieb, ktoré sa konali 15. marca, bola v bratislavskom väzení účasť 18,62 percenta. TASR o tom dnes informovalo jeho vedenie.
      

Len v štyroch slovenských väzniciach sú zriadené dnes, rovnako ako pri prvom kole prezidentských volieb osobitné volebné okrsky - v Košiciach-Šaci, Leopoldove, Želiezovciach a v Hrnčiarovciach nad Parnou. V ostatných 13 ústavoch vrátane väzenskej nemocnice v Trenčíne postupne členovia volebných komisií priniesli pre odsúdených a obvinených volebné urny, do ktorých odvolia väzni na základe voličského preukazu.
      

Aj pre dnešné druhé kolo prezidentských volieb platia v slovenských väzniciach rovnaké pravidlá ako pri kole prvom. Voliť môžu tak obvinení, ako aj právoplatne odsúdení. Svoj hlas však nemôžu odovzdať neplnoletí, cudzinci, nespôsobilí na právne úkony a väzni právoplatne odsúdení za obzvlášť závažné zločiny. Obzvlášť závažný zločin je úmyselný trestný čin, za ktorý Trestný zákon v osobitnej časti ustanovuje trest odňatia slobody s dolnou hranicou trestnej sadzby najmenej desať rokov. Aktuálne sa v slovenských ústavoch nachádza 1498 obvinených a 8656 odsúdených.

 

09:28 - Pacienti s voličskými preukazmi môžu voliť v košickej UNLP

Košice 29. marca (TASR) - Volebné právo si aj počas dnešného druhého kola prezidentských volieb môžu uplatniť pacienti hospitalizovaní v košickej Univerzitnej nemocnici L. Pasteura (UNLP). Podmienkou je, že si vybavili v mieste svojho trvalého pobytu voličský preukaz.
      

Chodiaci pacienti, ktorí sú hospitalizovaní v nemocnici na Rastislavovej 43, môžu hlasovať v čase od 14.00 h do 15.00 h v X. pavilóne. V miestnosti diétnych sestier na prízemí budú pripravené priestory na voľbu do prenosnej volebnej schránky. Možnosť voliť tu môžu využiť aj pacienti susedného Východoslovenského onkologického ústavu.
      

V nemocnici UNLP na Triede SNP bude pripravená miestnosť na voľby v čase od 15.00 do 16.00 h v lôžkovom pavilóne v Kluboch zamestnancov na 1. poschodí.
     

"Pacienti pripútaní na lôžko s platným voličským preukazom, požiadajú o volebné právo službukonajúcu zdravotnú sestru. Následne pacienta na oddelení navštívi príslušná okrsková volebná komisia a umožní mu hlasovanie do prenosnej volebnej schránky," informovala hovorkyňa UNLP Ladislava Šustová.

 

09:18 - Hlasovanie sa začalo o hodinu skôr len v obci Lazany

Hlasovanie v druhom kole prezidentských volieb sa po celom Slovensku začalo o siedmej hodine, výnimkou je obec Lazany v okrese Prievidza. Tam volebnú miestnosť otvorili rovnako ako pri prvom kole už o šiestej. Zapisovateľka Ústrednej volebnej komisie (ÚVK) Eva Chmelová potvrdila, že otvorených je všetkých 5 958 volebných miestností. „Všetky okrsky sú umiestnené v tých priestoroch, v ktorých boli aj v prvom kole, nedošlo k žiadnym zmenám,“ povedala.

ÚVK zasadá od ôsmej hodiny. Zaoberá sa 12 podnetmi, týkajú sa napríklad voličských preukazov. „Takisto sú tu podnety k porušeniu volebného moratória, upozornenia na možnosti kupovania hlasov,“ priblížila Chmelová. Po zasadnutí by sa mali členovia komisie rozísť do terénu na kontrolu volebných miestností. Ako dodala Chmelová, preverili aj spojenie s Registrom obyvateľov, aby sa dal overovať trvalý pobyt pre slovenských občanov bez trvalého pobytu na Slovensku. Tí môžu voliť s platným cestovným pasom. 

 

Dnes o 7:00 sa začalo druhé kolo štvrtých priamych volieb prezidenta Slovenskej republiky. Približne 4,3 milióna oprávnených voličov môže do 22:00 v 5 958 volebných miestnostiach (okrskoch) hlasovať o novej hlave štátu. Aj v obciach, v ktorých starosta rozhodol o skoršom otvorení volebných miestností, sa musí hlasovať do 22:00. Až do zatvorenia volebných miestností, do 22:00 platí volebné informačné moratórium. V druhom kole sa o hlasy voličov uchádzajú Robert Fico a Andrej Kiska. Voliť pritom môže každý občan SR, ktorý dovŕšil 18 rokov a nachádza sa na území Slovenska. Zo zahraničia sa voliť nedá. Víťaza štvrtých priamych volieb prezidenta spoznáme v nedeľu. Priebežné výsledky hlasovania zverejní v noci Štatistický úrad na webstránkach https://volbysr.sk a https://www.statistics.sk. Postupne sa tu objavia údaje zo všetkých 5 958 volebných okrskov a 49 volebných obvodov. 

 

08:53 - V Záhorskej Bytrici volia hlavu štátu, rozdávajú aj ovocné kríky

Prvým voličom v bratislavskej Záhorskej Bystrici bol dnes 47-ročný Ján. Svoju voľbu v druhom kole prezidentských volieb uskutočnil hneď po otvorení volebnej miestnosti o 7. hodine.
      

V Spoločenskom dome, kde sú v Záhorskej Bystrici volebné miestnosti troch miestnych volebných okrskov, vítal prvých voličov starosta tejto mestskej časti Jozef Krúpa. Ako povedal pre TASR, aj dnes prišli ako prví voliť "starí známi", teda ľudia, ktorí patria medzi prvých voličov v každých voľbách.
      

Pred dvomi týždňami sa na prezidentských voľbách zúčastnilo 60 percent z 3242 oprávnených voličov. Krúpa odhaduje, že podobne ako v prvom kole, aj v dnešnom druhom bude účasť obyvateľov mestskej časti prevyšovať celoslovenský priemer.
      

"U nás je to vždy, v každých voľbách, v priemere o päť až desať percent viac v porovnaní s celoslovenským priemerom a aj v rámci Bratislavy patríme do prvej trojky mestských častí s najvyššou volebnou účasťou," uviedol Krúpa.
      

Voľba prezidenta nie je dnes v Záhorskej Bystrici jedinou voľbou pre obyvateľov obce. Nadnes je naplánovaná aj pravidelná jarná akcia, v rámci ktorej rozdajú obyvateľom mestskej časti ovocný krík. Ten si môžu zasadiť v záhrade. Bystričania majú na výber medzi ríbezľami a egrešom.

 

08:35 - Na ÚVK prišlo 12 podnetov, niektoré sa týkajú volebného moratória

Ústredná volebná komisia (ÚVK) sa na svojom zasadnutí, ktoré sa začalo o 8. hodine zaoberá 12 podnetmi. Potvrdila to jej zapisovateľka Eva Chmelová.
      

"Voliči vyjadrujú nespokojnosť s tým, ako sa rozhodlo v súvislosti s voličskými preukazmi. Tiež sú tu podnety vyjadrujúce nespokojnosť s porušením volebného moratória, ale aj upozornenia na možnosť kupovania hlasov," priblížila Chmelová s tým, že ÚVK k podnetom príjme uznesenie. Po zasadnutí by sa členovia ÚVK mali rozísť do terénu, budú kontrolovať volebné miestnosti.
      

Slováci si dnes volia nového prezidenta SR. Hlasovať môžu do 22.00 h. Po zatvorení volebných miestností sa začnú sčítavať hlasy. Priebežné neoficiálne výsledky bude zverejňovať Štatistický úrad SR na dvoch webstránkach na www.volbysr.sk a www.statistics.sk. Oficiálne výsledky potvrdí Ústredná volebná komisia, mala by tak urobiť v nedeľu 30. marca.
      

Zvolený kandidát sa ujíma funkcie prezidenta SR zložením sľubu. Skladať ho bude 15. júna, keď sa skončí funkčné obdobie súčasnej hlave štátu Ivanovi Gašparovičovi.

 

07:58 - V slovenských väzniciach sa začalo druhé kolo volieb prezidenta

V štyroch slovenských väzniciach, kde sú zriadené osobitné volebné okrsky, v Košiciach-Šaci, Leopoldove, Želiezovciach a v Hrnčiarovciach nad Parnou, sa začalo dnes druhé kolo volieb prezidenta SR.
      

V ostatných 13 ústavoch vrátane väzenskej nemocnice v Trenčíne postupne členovia volebných komisií prinesú pre odsúdených a obvinených volebné urny, kde odvolia väzni na základe voličského preukazu. V bratislavskom Ústave na výkon väzby a na výkon trestu odňatia slobody členovia volebnej komisie napríklad prinesú urnu približne o 08.00 h.
      

Aj pre dnešné druhé kolo prezidentských volieb platia v slovenských väzniciach rovnaké pravidlá ako pri kole prvom. Voliť môžu tak obvinení, ako aj právoplatne odsúdení. Svoj hlas však nemôžu odovzdať neplnoletí, cudzinci, nespôsobilí na právne úkony a väzni právoplatne odsúdení za obzvlášť závažné zločiny. Obzvlášť závažný zločin je úmyselný trestný čin, za ktorý Trestný zákon v osobitnej časti ustanovuje trest odňatia slobody s dolnou hranicou trestnej sadzby najmenej desať rokov. Aktuálne sa v slovenských ústavoch nachádza 1498 obvinených a 8656 odsúdených.
      

Účasť väzňov, ktorí mali v prvom kole volieb 15. marca právo odovzdať svoj hlas, bola 29,39 percenta. Najvyššiu volebnú účasť zaznamenali v Ústave na výkon trestu odňatia slobody v Hrnčiarovciach nad Parnou - takmer 67 percent a najnižšiu v Ústave na výkon trestu odňatia slobody v Ružomberku - 2,89 percenta. Výsledky dnešných volieb vo väzniciach budú známe v nedeľu (30.3.) dopoludnia.
      

Na rozdiel od iných typov volieb je účasť na prezidentských voľbách v slovenských väzeniach značne vysoká. Napríklad v roku 2009 v prvom kole voľby prezidenta Slovenskej republiky bola účasť väznených osôb 58,64 percenta a v druhom kole 59,36 percenta.
 

07:30 - Na hlasovanie o prezidentovi treba preukaz totožnosti

Na dnešné hlasovanie o budúcom prezidentovi treba preukaz totožnosti. V prípade voličov s trvalým pobytom na Slovensku je to občiansky preukaz. Občania SR, ktorí nemajú trvalé bydlisko na Slovensku, musia svoju totožnosť vo volebnej miestnosti preukázať pasom. Pas je ako preukaz totožnosti vo voľbách prezidenta prípustný, ale len pre oprávnených voličov, ktorí nemajú trvalý pobyt na území SR. Podľa zákona o spôsobe voľby prezidenta SR sa voľba koná na území Slovenskej republiky. Iný spôsob hlasovania - voľbu poštou či hlasovanie na zastupiteľských úradoch, zákon nepozná.

 

Občan SR, ktorý nemá trvalé bydlisko v SR, môže prísť do ľubovoľnej volebnej miestnosti a hlasovať s platným cestovným pasom. Volebná komisia ho dopíše do zoznamu oprávnených voličov a do jeho pasu v časti poznámky vyznačí, že hlasoval. Uvedie tam číslo okrsku, v ktorom hlasoval, dátum a podpis predsedu a podpredsedu volebnej komisie. Ministerstvo vnútra zároveň prijalo pred 2. kolom voľby prezidenta SR opatrenia proti viacnásobnému hlasovaniu, ktoré sa týka práve voličov hlasujúcich s pasom. Voliť môžu až po vyjadrení Registra obyvateľov, že skutočne trvalý pobyt v SR nemajú. V praxi to bude znamenať, že po príchode do volebnej miestnosti oznámia okrskovej volebnej komisii, že nemajú trvalý pobyt v SR a preukážu sa pasom. Pas im okrsková volebná komisia zoberie a telefonicky sa spojí s Registrom obyvateľov, kde overia, či občan nemá trvalý pobyt v SR. Zapisovateľka Ústrednej volebnej komisie (ÚVK) Eva Chmelová ubezpečila, že na overovanie údajov bude vyčlenený dostatok liniek a pracovníkov, a čakanie bude krátke. 

 

Voliť prezidenta môžu všetci občania SR, ktorí majú najmenej 18 rokov. Voliť môžu v ľubovoľnej volebnej miestnosti. Na voľbu mimo svojho trvalého bydliska však potrebujú okrem preukazu totožnosti aj voličský preukaz pre 2. kolo volieb prezidenta SR. Voliča, ktorý príde do volebnej miestnosti s voličským preukazom, dopíše okrsková volebná komisia do zoznamu voličov a voličský preukaz mu zoberie a pripojí k zoznamu oprávnených voličov. 

 

Všetci voliči s trvalým bydliskom na Slovensku potrebujú pri voľbe občiansky preukaz. Ak volič volí a nemá žiaden preukaz totožnosti, môže mu ho vo voličskej miestnosti nahradiť svedectvo dvoch osôb známych volebnej komisii, ktoré dosvedčia, že ide o konkrétnu osobu. Aj takýto volič však musí byť zapísaný v zozname voličov, teda musí voliť v mieste svojho trvalého bydliska. Potvrdiť totožnosť voliča bez občianskeho preukazu či pasu môžu aj členovia volebnej komisie, ak ho poznajú. V prípade, že volič nemá platný občiansky preukaz, lebo sa napríklad presťahoval, alebo občiansky preukaz nemá, lebo ho stratil, stačí ako preukaz totožnosti podľa zapisovateľky ÚVK Evy Chmelovej aj dočasný doklad vydaný políciou. 

 

Po preukázaní totožnosti a po zázname v zozname voličov dostane volič od okrskovej volebnej komisie prázdnu úradnú obálku so štátnym znakom SR a hlasovací lístok a odoberie sa do priestoru určeného na úpravu hlasovacích lístkov, za plentu. Za plentou označí na hlasovacom lístku kandidáta, za ktorého hlasuje. Svojmu favoritovi dá hlas tak, že urobí značku "X" v rámčeku pred priezviskom kandidáta. Po označení kandidáta vloží volič hlasovací lístok do obálky. Obálku následne vhodí do volebnej schránky. 

 

Volič, ktorý nemôže sám upraviť hlasovací lístok pre zdravotné postihnutie alebo preto, že nemôže čítať alebo písať, má právo vziať so sebou za plentu iného voliča, aby podľa jeho pokynov upravil hlasovací lístok, vložil ho do obálky a tú vhodil do urny. Nesmú to však byť členovia okrskovej volebnej komisie. 

Voliť môžu aj chorí. Stačí, ak o to požiadajú okrskovú volebnú komisiu a jej členovia prídu s prenosnou schránkou za nimi domov. Aj pri takomto hlasovaní sú členovia okrskovej volebnej komisie povinní zachovať tajnosť hlasovania. Požiadať o hlasovanie do prenosnej volebnej schránky môže okrskovú volebnú komisiu napríklad sused alebo člen rodiny. Volí sa aj v zdravotníckych zariadeniach, zariadeniach sociálnych služieb, miestach, kde sa vykonáva väzba a trest odňatia slobody. 

 

Približne 4,3 milióna oprávnených voličov môže dnes do 22:00 v 5 958 volebných miestnostiach (okrskoch) hlasovať o novej hlave štátu. Aj v obciach, v ktorých starosta rozhodol o skoršom otvorení volebných miestností, sa musí hlasovať do 22:00. Voličom na ich prípadné otázky o hlasovaní do 22:00 odpovedia na špeciálnej volebnej informačnej telefonickej linke ministerstva vnútra. Infolinka funguje na bratislavských telefónnych číslach: 02/ 4859 2312img02/ 4859 2312 a 02/ 4859 2313img02/ 4859 2313.

 

07:20 - Volebné miestnosti sa otvorili, Slováci si volia nového prezidenta

Voliči môžu svojmu favoritovi odovzdať hlas v 5958 okrskoch. Čas majú do 22.00 h. Voliť môžu plnoletí občania SR s trvalým pobytom na Slovensku aj bez neho, ktorí sú dnes na Slovensku. Volebné právo má vyše 4,3 milióna občanov. Voľbu treba na hlasovacom lístku vyznačiť krížikom do rámčeka pri mene preferovaného kandidáta.
      

Pre voličov funguje dnes do 22.00 h infolinka. Na číslach 02/4859 2312img02/4859 2312 a 02/4859 2313img02/4859 2313 sa môžu voliči informovať o svojich právach a povinnostiach, organizačnom zabezpečení volieb a podobne. Linka je určená výlučne pre voličov. Počas volebného dňa platí volebné moratórium.
      

Po zatvorení volebných miestností o 22.00 h sa začnú sčítavať hlasy. Priebežné neoficiálne výsledky bude zverejňovať Štatistický úrad SR na dvoch webstránkach na www.volbysr.sk a www.statistics.sk. Oficiálne výsledky potvrdí Ústredná volebná komisia, mala by tak urobiť v nedeľu 30. marca.
      

Zvolený kandidát sa ujíma funkcie prezidenta SR zložením sľubu. Skladať ho bude 15. júna, keď sa skončí funkčné obdobie súčasnej hlave štátu Ivanovi Gašparovičovi.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies