Okolo Zeme bude niekoľko dní prúdiť slnečný vietor, hrozia výpadky elektriny

NETKY.SK • 25 Apríl 2017, 14:16 • 2 min
Okolo Zeme bude niekoľko dní prúdiť slnečný vietor, hrozia výpadky elektriny

BRATISLAVA – Na našu planétu v súčasnosti dôsledkom značnej slnečnej aktivity smeruje veľké množstvo slnečného vetra. Tento jav podľa portálu TheLadbible prebieha od včera a bude ešte niekoľko nasledujúcich dní.

slovakia

left justify in out

Slnečný vietor pôsobením magnetického poľa Slnka prúdi cez  koronárnu dieru, kadiaľ sa dostáva do medziplanetárneho priestoru. Koronárna diera je trhlina v centrálnej časti Mliečnej cesty. V prípade, že sa Slnko takýmto spôsobom nabije, môže ovplyvňovať aj okolité planéty.

 

„Slnko pravidelne uvoľňuje prúd magnetického solárneho materiálu zvaného slnečný vietor v spojení s inými príležitostnými koronárnymi dierami, ktoré zlúčením s magnetickým poľom Zemskej sféry spôsobujú dočasné zmeny,“ uvádza vesmírna agentúra NASA.

 

Tieto zmeny vo vesmíre vytvárajú nové elektrické prúdy tesne pod zemským povrchom. Elektrické vedenia, podzemné potrubia a iné kovové konštrukcie v blízkosti zemského povrchu pomáhajú toku elektrickej energie na dlhé vzdialenosti. V extrémnych podmienkach môžu geomagneticky indukované prúdy spôsobiť dočasné výpadky elektriny či telekomunikačné problémy.

 

NASA tvrdí, že napriek tomu ako to znie, sa nemusíme obávať. Slnečný vietor síce zasiahne aj našu planétu, avšak nemal by spôsobovať vážne škody. Pred nadmernou úrovňou slnečnej aktivity nás totiž ochraňujú magnetické póly Zeme.  

 

S touto slnečnou aktivitou sa spája aj nádherný prírodný jav zvaný polárna žiara, ktorá je vlastne vedľajší efekt vznikajúci pôsobením slnečného vetra na zemskú sféru v okolí magnetických pólov Zeme. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies