Okolie vodnej nádrže Domaša zaplavil odpad z čiernych stavieb

NETKY.SK • 4 Apríl 2018, 14:21 • 2 min
Okolie vodnej nádrže Domaša zaplavil odpad z čiernych stavieb

KVAKOVCE - Intenzívne dažde v posledných dňoch spôsobili problémy v okolí vodnej nádrže Domaša. Jej hladina po nich v priebehu pár hodín stúpla o niekoľko desiatok centimetrov a ako informoval starosta obce Kvakovce (okres Vranov n/Topľou) Radovan Kapraľ, zaplavené sú desiatky, ba až stovky čiernych stavieb.

slovakia

left justify in out

Na vodnej ploche tak podľa neho od veľkonočného pondelka pláva množstvo odpadkov pozostávajúce z fliaš od olejov, sprejov, ale aj chladničky, plastové tašky, vrecia a ostatný odpad. Zaplavené boli aj desiatky latrín a staré vraky automobilov. Podľa viacerých chatárov sa už objavili na hladine aj mastné škvrny. V obci Kvakovce preto vzhľadom na situáciu vyhlásil v utorok 3. apríla II. stupeň povodňovej aktivity. „Vyhlásený bol z dôvodu kontaminácie vôd a hroziacej ekologickej katastrofy,“ informoval agentúru SITA Kapraľ.

 

VIDEO Na Slovensku máme síce veľa zdrojov pitnej vody, ale sú kontaminované chemickým odpadom!

Starosta zároveň požiadal kompetentné orgány vrátane ministerstva životného prostredia, aby vzniknutú situáciu bezodkladne riešili. Ako uviedol, mnohé čierne stavby, ktoré sa prevažne nachádzajú na pozemkoch Slovenského vodohospodárskeho podniku (SVP), sú kompletne zaplavené. „SVP sa síce snaží problém riešiť, ale bez pomoci úradníkov z Bratislavy je to veľmi ťažké, a tí o to evidentne záujem nemajú,“ uviedol. Podľa Kapraľa štát dlhodobo nevie na svojich pozemkoch urobiť poriadok s čiernymi stavbami, aj keď obec Kvakovce v spolupráci s obcou Bžany ponúkli riešenie.

Situáciu označil za veľmi kritickú aj preto, že vodná nádrž Veľká Domaša sa nachádza v III. stupni ochrany vodného zdroja Ondava – Kučín. „Vodný zdroj je čiernymi stavbami v okolí Domaše a odpadkami, ktoré plávajú voľne po hladine, priamo ohrozený,“ dodal Kapraľ. Chybou podľa neho tiež je, že revír Domaša spravuje rybársky zväz v Žiline, a nie vodohospodári. Spolu s obcami sa preto budú snažiť v novom zákone o rybárstve cez poslanecké pozmeňovacie návrhy dosiahnuť zmenu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies