Oko za oko, zub za zub: Prokurátor pre podozrivých z vraždy Chášakdžího navrhuje tresty smrti

NETKY.SK • 15 November 2018, 13:57 • 2 min
Oko za oko, zub za zub: Prokurátor pre podozrivých z vraždy Chášakdžího navrhuje tresty smrti

DUBAJ - Saudskoarabský generálny prokurátor navrhuje tresty smrti pre piatich podozrivých obvinených z objednania a následného vykonania vraždy novinára Džamála Chášakdžího.

slovakia

left justify in out

Prokurátorov hovorca krátko po zverejnení vyhlásenia na tlačovej konferencii v Rijáde uviedol, že novinárovi vrahovia spustili plány na novinárovo zabitie 29. septembra - tri dni predtým, ako ho na saudskoarabskom konzuláte v tureckom Istanbule zavraždili. Vrahovia ho v budove konzulátu údajne nadrogovali a zabili, potom rozštvrtili jeho telo a ostatky dali miestnemu spolupracovníkovi, aby sa ich zbavil. V súvislosti s prípadom je vo väzbe 21 ľudí, z toho 11 obvinili a čaká ich súdny proces.

Podľa prokurátorov je najvyššie postaveným predstaviteľom, ktorý stojí za vraždou, bývalý námestník saudskoarabskej tajnej služby Ahmad al-Asírí, ktorého prepustili po nátlaku z Turecka a sveta. Dôverník korunného princa Muhammada bin Salmána čelí obvineniam, ktoré zahŕňajú aj nariadenie núteného návratu Chášakdžího do Saudskej Arábie. Al-Asírí považoval podľa prokurátorov novinára za hrozbu pre jeho prácu a preto, že ho údajne podporovali skupiny a krajiny nepriateľské voči kráľovstvu. Al-Mudžib ho však neobvinil z objednávky vraždy, čím ďalej dištancoval vrahov od vnútorného kruhu ľudí korunného princa.

Chášakdží, ktorý písal pre americký denník The Washington Post články kritizujúce saudskoarabský fundamentalistický režim a osobu korunného princa Muhammada bin Salmána, zmizol 2. októbra, keď si šiel do budovy konzulátu vyzdvihnúť dokumenty potrebné na svadbu s jeho tureckou snúbenicou. Jeho ostatky sa nenašli. Saudská Arábia potvrdila turecké tvrdenia, že z kráľovstva do Istanbulu priletelo 15-členné vražedné komando a to zabilo Chášakdžího.

 

img

Zdroj: SITA

Podľa tureckého ministra zahraničných vecí Mevlüta Čavušoglua bolo oznámenie saudskoarabských prokurátorov nedostatočné. "Chcem povedať, že niektoré z týchto vysvetlení nepovažujeme za uspokojivé," povedal šéf tureckej diplomacie s tým, že je potrebné, aby odhalili objednávateľov vraždy. "Tento proces nemôže byť takto uzavretý," uviedol. Trval tiež na tom, aby podozrivých, ktorých zadržali v Saudskej Arábii, súdili v Turecku a pripomenul, že saudskoarabskí prokurátori tiež neodhalili, kde sú Chášakdžího ostatky.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies