Dnes je Medzinárodný deň detskej onkológie a Slovensko patrí v liečbe detskej rakoviny medzi najpokrokovejšie krajiny

NETKY.SK • 15 Február 2021, 13:19 • 2 min
Dnes je Medzinárodný deň detskej onkológie a Slovensko patrí v liečbe detskej rakoviny medzi najpokrokovejšie krajiny

BBRATISLAVA - Dnešok patrí onkologicky chorým deťom. Je totiž Medzinárodný deň detskej rakoviny a Slovensko napriek pandémii robí pre detskú onkológiu maximum.

slovakia

left justify in out

Medzinárodný deň detskej rakoviny pripadá na 15. februára. Na znak solidarity s detskými pacientmi si v tento deň ľudia po celom svete pripínajú zlatú stužku.

 

Osvetovú kampaň k Medzinárodnému dňu detskej rakoviny sa rozhodlo podporiť aj mesto Bratislava vysvietením Primaciálneho paláca, Kostola Klarisiek a Mosta SNP do zlatej farby. Detská onkológia na svojej sociálnej sieti dokonca vyhlásila výzvu, ktorú možno vidieť nižšie.

 

 

img

 

Ročne na Slovensku pribudne takmer 200 detských onkologických pacientov, úspešne sa darí vyliečiť viac ako 80 % z nich. Najčastejšou diagnózou u detských onkologických pacientov u nás aj vo svete sú leukémie, rakovina mozgu, lymfómy a solídne nádory. Leukémia predstavuje až 30 % všetkých onkologických ochorení u detí.

 

img

 

Odborníci na Ministerstve zdravotníctva pracujú na viacerých krokoch, ktoré by mohli oblasť onkologickej liečby posunúť vpred. „Plníme naše sľuby a zlepšujeme dostupnosť modernej inovatívnej liečby u našich onkologických pacientov," uviedol pri príležitosti Medzinárodného dňa detskej rakoviny minister zdravotníctva Marek Krajčí na svojej sociálnej sieti.

 

img


„Dostupná inovatívna moderná liečba je pre ťažko chorých dôležitá, preto s prihliadnutím pacienta na prvom mieste pracujeme napríklad na novom nastavení systému posudzovania nákladovej efektívnosti liekov, ktoré prinesie transparentnosť a efektivitu v rozhodovacích procesoch,“ povedal na pondelňajšom brífingu šéf ministerstva zdravotníctva. Ministerstvo podľa neho tiež pracuje na jasných, jednotných, časovo limitovaných a transparentných kritériách napríklad na schválenie liečby na výnimku.

 

img

Celosvetovo je rakovina diagnostikovaná ročne asi 400-tisíc deťom vo veku od 0 do 19 rokov. Rakoviny detí sú hlavnou príčinou úmrtnosti v mnohých krajinách. Odhadované päťročné prežitie detí s rakovinou sa v niektorých krajinách pohybuje od viac ako 80 % do menej ako 20 %.

 

Súvisiaci článok: Čo stojí za onkologickým ochorením?



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona