Odvolací súd oslobodil jednu členku Pussy Riot, zvyšným trest nezmenil

NETKY.SK • 10 Október 2012, 12:10 • 2 min
Odvolací súd oslobodil jednu členku Pussy Riot, zvyšným trest nezmenil

Odvolací súd oslobodil jednu členku Pussy Riot, zvyšným trest nezmenil - Politika Moskovský odvolací súd dnes v kauze punkovej skupiny Pussy Riot potvrdil rozsudok odňatia slobody na dva roky nad dvoma odsúdenými a poslednej z trojice trest zmenil na podm

slovakia

left justify in out

img

Moskovský odvolací súd dnes v kauze punkovej skupiny Pussy Riot potvrdil rozsudok odňatia slobody na dva roky nad dvoma odsúdenými a poslednej z trojice trest zmenil na podmienečný.

Tri členky Pussy Riot odsúdili v auguste na dva roky väzenia za to, že vystúpili v hlavnom moskovskom chráme s protestnou "punkovou modlitbou" proti prezidentovi Vladimirovi Putinovi. Oficiálne ich uznali vinnými z výtržníctva motivovaného náboženskou nenávisťou.

Verdikt prvostupňového súdu platí pre Nadeždu Tolokonnikovovú a Mariu Aľochinovú, kým Jekaterine Samucevičovej ho odvolací súd zmenil na podmienečný. 

Nová advokátka Samucevičovej vyzvala súd, aby jej mandantku posudzoval oddelene, keďže "jej konanie sa odlišovalo od konania ostatných". Na rozdiel od ostatných odsúdených sa síce dostala pred svätostánok, ale po 15 sekundách ju ochranka chrámu odtiahla, takže nestihla spievať, tancovať ani kričať urážky, ako to obžaloba vytýkala Pussy Riot. Advokátka upozornila, že v tomto zmysle sa vyjadrovala nielen jeho mandantka, ale aj svedkovia a dokazuje to aj videozáznam. 

S pozíciou, s ktorou nová obhajkyňa Samucevičovej prišla pred odvolací súd, súhlasil aj advokát žalujúcej strany Lev Ľalin.

Súd dnes na úvod pojednávania odmietol požiadavku obhajkyne Violetty Volkovovej, ktorá zastupuje Nadeždu Tolokonnikovovú a Mariu Aľochinovú, na zopakovanie psychologicko-lingvistickej expertízy, keďže podľa jej názoru ju robili nekompetentní odborníci. Z posudku vyplynulo, že motívom činu Pussy Riot bola náboženská nenávisť. Súd vzal posudok do úvahy pri rozhodovaní o verdikte pre obžalované.

Jedna z trojice odsúdených členiek punkovej skupiny Pussy Riot Maria Aľochinová sa dnes pred odvolacím súdom v Moskve ohradila proti výrokom prezidenta Vladimira Putina, že preklad názvu skupiny Pussy Riot je v ruštine neslušný. Uviedla, že Putinove bonmoty o močení v súvislosti s miestami, kde chce lapať čečenských teroristov, ako aj hrozba, že za každého policajta zraneného počas protivládnych protestov "dá rozmazať pečeň demonštrantov po asfalte", tiež nemožno považovať za slušné. Agentúra Interfax, ktorá Aľochinovej výroky priniesla, upozornila, že autorom posledného výroku nie je Putin, ale jeho hovorca Dmitrij Peskov.

Advokát odsúdenej Nadeždy Tolokonnikovovej Mark Fejgin v súvislosti s Putinovými vyhláseniami ohľadom Pussy Riot dnes požiadal súd, aby ich zaprotokoloval ako nedovolené zasahovanie do rozhodovania odvolacieho súdu. Fejgin upozornil, že Putin v televíznom programe k jeho 60. narodeninám vyhlásil, že verdikt nad Pussy Riot považuje za spravodlivý. 

Na úvod odvolacieho procesu tri odsúdené vyslovili pripravenosť ospravedlniť sa, ak svojou protestnou akciou veriacich urazili, a zdôraznili, že ich akcia bola politická. Odsúdená Jekaterina Samucevičová a neskôr aj Maria Aľochinová žiadali zrušenie rozsudku prvostupňového súdu a prepustenie na slobodu.

Pred budovou súdu v moskovskej štvrti Chamovniki sa dnes ráno zhromaždila skupina aktivistov, ktorí skandovali heslá na podporu odsúdených. Polícia najmenej dvoch z nich zadržala. 

Fanúšikovia Pussy Riot vyjadrili pochybnosť, že sa podarí zvrátiť verdikt súdu, keďže prezident Vladimir Putin sa cez víkend vyslovil, že tri mladé ženy "dostali, čo si zaslúžili". 

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies