Odsúdený brazílsky exprezident sa odovzdal do rúk polície

NETKY.SK • 8 Apríl 2018, 08:50 • 2 min
Odsúdený brazílsky exprezident sa odovzdal do rúk polície

SAO PAULO - Odsúdený brazílsky exprezident Luiz Inácio Lula da Silva sa v sobotu dobrovoľne odovzdal do rúk polície a nastúpi do výkonu trestu, informovala spravodajská stanica BBC.

slovakia

left justify in out

Lula da Silva (72) sa posledné dni zdržiaval v budove odborárov na predmestí mesta Sao Paulo. V sobotu oznámil, že sa dobrovoľne odovzdá do rúk polície. Jeho stúpenci sa mu v tom snažili zabrániť. Napokon ale opustil budovu odborov v sprievode ochrankárov a nastúpil do policajného vozidla. Odviezli ho na policajnú stanicu v meste Sao Paulo. Odtiaľ ho prevezú do mesta Curitiba v susednom federatívnom štáte Paraná, kde si odpyká trest odňatia slobody, informovali agentúry AP a DPA.

 

Exprezidenta uznali v júli minulého roka za vinného z korupcie a prania špinavých peňazí a odsúdil ho na deväť a pol roka vo väzení. Súd v Porto Alegre tento verdikt v januári potvrdil a sprísnil mu trest väzenia na 12 rokov a jeden mesiac.

 

Lula da Silva neuposlúchol lehotu 24 hodín stanovenú vo štvrtok brazílskym federálnym sudcom Sérgiom Morom, ktorá vypršala v piatok o 17.00 h miestneho času a nedostavil sa dobrovoľne na políciu v meste Curitiba.

 

Jeho obhajcovia v piatok prichystali novú sťažnosť, ktorou chceli dosiahnuť oddialenie nástupu do výkonu trestu. Brazílsky Federálny najvyšší súd ju ale v sobotu zamietol.

 

Brazílsky Najvyšší súd vo štvrtok zamietol aj žiadosť exprezidenta, aby mohol ostať na slobode v čase pred októbrovými prezidentskými voľbami.

 

Exprezident bude väznený oddelene od ostatných odsúdených, aby "bola (takto) zachovaná jeho morálna a fyzická integrita", uvádza sa vo vyhlásení sudcu Mora.

 

Luiz Inácio Lula da Silva bol prezidentom Brazílie v rokoch 2003-11.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jana Hupková
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies