Odplata za úvery bude limitovaná dvojnásobkom bežných nákladov na trhu

NETKY.SK • 28 Máj 2014, 06:30 • 2 min
Odplata za úvery bude limitovaná dvojnásobkom bežných nákladov na trhu

BRATISLAVA - Odplata za spotrebiteľský úver poskytnutý kýmkoľvek na Slovensku má byť maximálne dvojnásobok priemernej ročnej percentuálnej miery nákladov (RPMN) pri takomto type pôžičky.

slovakia

left justify in out

Vyplýva to z návrhu nariadenia vlády, ktoré nadväzuje na nedávno prijatú novelu Občianskeho zákonníka. Na dnešné rokovanie vlády SR ho predkladá minister spravodlivosti Tomáš Borec (nominant Smeru-SD).
      

Výnimku tvoria iba malé pôžičky do 100 eur, prípadne úvery poskytnuté na menej ako tri mesiace, pri ktorých je hranica navrhovaná na 30 % ročne. Pri lízingu je limit vyšší, na úrovni 2,5-násobku priemernej RPMN.
      

Kabinet Roberta Fica sa má dnes zaoberať aj materiálom Politika, zásady a stratégia ďalšieho rozvoja jadrovej bezpečnosti od Úradu jadrového dozoru (ÚJD). Využívanie jadrovej energie musí byť podľa neho bezpečné a jej možný negatívny vplyv na životné prostredie prakticky eliminovaný.
      

"Využívanie jadrovej energie musí byť odôvodnené prínosom, ktorý vyváži prípadné riziká z takýchto činností, najmä pri porovnaní s inými spôsobmi, ktorými možno dosiahnuť rovnaký účel," konštatuje sa v dokumente.
      

Ministerstvo kultúry predkladá na dnešné rokovanie malú novelu autorského zákona, ktorá do národnej legislatívy transponuje európsku smernicu. Novelou sa zavedie kľúčová definícia – osirelé dielo. Ide o také dielo, pri ktorom ani napriek dôslednému vyhľadávaniu nie je možné určiť autora, dediča či nadobúdateľa výhradnej licencie, a teda sa nedá získať ich súhlas na vyhotovenie jeho rozmnoženiny a sprístupnenie verejnosti. Osirelé dielo tak budú môcť bez súhlasu autora použiť knižnica, škola, múzeum, galéria, archív, ako aj Rozhlas a televízia Slovenska a Slovenský filmový ústav na výhradne vzdelávacie či kultúrne účely a na plnenie úloh vo verejnom záujme. Súčasne sa však chránia práva autora, ktorý má právo kedykoľvek ukončiť status osirelého diela a má právo na primeranú odmenu za jeho použitie.
      

Zlepšiť kvalitu života a zdravotný stav obyvateľov oblastí postihnutých banskou činnosťou je cieľom Programu prevencie a manažmentu rizík z opustených a uzavretých úložísk ťažobného odpadu. Na rokovanie vlády ho predkladá minister životného prostredia Peter Žiga.
      

Program rieši otázku nakladania s odpadmi, ktoré vznikli pri prieskume, otváraní, príprave a dobývaní ložísk nerastných surovín. Dnes sa nachádzajú na opustených úložiskách, ktoré boli neznámym vlastníkom alebo prevádzkovateľom zanechané bez primeranej údržby a monitoringu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies