Odborári v slovenských automobilkách chcú pri vyjednávaniach postupovať spoločne

NETKY.SK • 25 Január 2018, 13:51 • 2 min
Odborári v slovenských automobilkách chcú pri vyjednávaniach postupovať spoločne

ŽILINA - Odborári Odborového zväzu (OZ) KOVO pôsobiaci v slovenských automobilkách budú pri kolektívnom vyjednávaní postupovať spoločne.

slovakia

left justify in out

Zástupcovia základných organizácií v trnavskej automobilke PSA Peugeot Citroën Slovakia, v žilinskej KIA Motors Slovakia a bratislavskom Volkswagene Slovakia podpísali v Žiline memorandum o vzájomnej spolupráci a podpore. K užšej kooperácii odborov plánujú vyzvať aj ďalšie základné organizácie vo fabrikách z oblasti automobilového priemyslu.

Spolupráca odborárov má okrem nárastu platov a príplatkov za prácu v noci pomôcť riešiť aj otázky rastúceho dopytu po kvalifikovanej pracovnej sile a jej aktuálneho nedostatku, fluktuácie zamestnancov a problematiky zahraničných zamestnancov. Aktuálne prebieha podnikové kolektívne vyjednávanie v žilinskom závode KIA, minulý rok sa uskutočnilo vo Volkswagene a v najbližších dňoch čaká aj odborárov v trnavskej automobilke Peugeot Citroën Slovakia.

"Prichádzame s touto aktivitou v čase kolektívnych vyjednávaní v najväčších slovenských automobilkách, kde pracuje veľké množstvo ľudí, ktorých záujmy zastupujeme. Chceme rozvíjať vzájomnú spoluprácu na princípoch vzájomnej dôvery a podpory, ktorá je v rámci celého automobilového priemyslu omnoho silnejšia, než samostatné odbory vo svojich závodoch," vyhlásili spoločne predsedovia základných organizácií Milan Minárech za OZ KOVO PCA Slovakia, Branislav Chmúrny za OZ KOVO Volkswagen Slovakia a Miroslav Chládek za OZ KOVO KIA Žilina.

 

"Sila odborov spočíva v ich spájaní a celoslovenskom pôsobení, nie v trieštení. Už v minulosti sme boli svedkami toho, ako mnoho odborárskych členských základní vyjadrovalo podporu zamestnancom a odborárom v podniku, v ktorom prebiehalo kolektívne vyjednávanie, prípadne štrajk. Teraz sme tomu dali oficiálnu formu. My, zúčastnení, pôsobíme všetci v tom istom priemysle, vieme aké má problémy a špecifiká. Preto si užšou kooperáciou a komunikáciou vieme poradiť a pomôcť,“ uvádza sa ďalej v ich vyhlásení.

Signatári memoranda chcú takto pomôcť aj mladším, menej skúseným odborovým kolegom v iných fabrikách, kde boli odbory založené len nedávno, a to najmä s prípravami na kolektívne vyjednávanie, s právnymi otázkami a tiež so špecifikáciou jednotlivých bodov kolektívnych zmlúv.

OZ KOVO je najväčší odborový zväz na Slovensku a v súčasnosti má takmer 400 základných organizácií a pôsobí v rôznych odvetviach hospodárstva. Zastupuje zamestnancov v strojárstve, hutníctve, elektrotechnickom a sklárskom priemysle, vo verejnej doprave, v bytovom hospodárstve a tiež v hasičskom a záchrannom zbore. „Odborový zväz KOVO vníma špecifiká ako aj význam automobilového priemyslu pre ekonomiku Slovenska i zamestnanosť. Aj z tohto dôvodu vytvorilo OZ KOVO komisiu automotive ako platformu pre diskusiu a užšiu kooperáciu základných organizácií v tomto odvetví. V rámci diskusie v komisii následne vznikla aj iniciatíva troch základných organizácií, pôsobiacich priamo v automobilkách, prehĺbiť svoju spoluprácu v kolektívnom vyjednávaní a vzájomnú koordináciu podpisom memoranda,“ povedala podpredsedníčka OZ KOVO Monika Benedeková.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Filin
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies