Odborári očakávajú zlepšenie platov pre zamestnancov v školstve

NETKY.SK • 21 August 2015, 16:45 • 2 min
Odborári očakávajú zlepšenie platov pre zamestnancov v školstve

BRATISLAVA – Odborový zväz pracovníkov školstva a vedy na Slovensku očakáva, že nový školský rok prinesie viacero zmien v oblasti školských zákonov, ale aj v oblasti práce pedagógov.

slovakia

left justify in out

Základom podľa neho je zlepšenie finančného ohodnotenia zamestnancov školstva a materiálne zabezpečenie škôl a školských zariadení.

 

Školskí odborári napríklad očakávajú, že nový školský rok so sebou prinesie zmeny v originálnych kompetenciách miest a obcí. V súčasnosti základné a stredné školy spadajú pod prenesené kompetencie miest a obcí, čo znamená, že peniaze na ich chod prichádzajú priamo od štátu vo forme normatívu na žiaka. To isté žiadajú odborári aj pre materské školy, ZUŠ, CVČ, školské kluby detí, školské jedálne, školské internáty, ktoré dnes patria pod originálne kompetencie miest a obcí. Teda ich chod je platený z podielových daní miest a obcí.

 

Odborári v tejto súvislosti v marci spustili aj petíciu, ktorú distribuovali medzi učiteľov a odborárov. Mali by u uzavrieť do konca septembra a následne predložiť vláde SR.

 

Odborári od nového školského roka očakávajú, že sa vyrieši reťazenie pracovných pomerov zamestnancov vysokých škôl či uzákonenie rekondičných pobytov pre pedagogických a odborných zamestnancov. Taktiež očakávajú zavedenie rezortného informačného systému do praxe či prijatie správy o stave školstva.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies