Od vstupu do únie nám stúpli mzdy o vyše 70 %

NETKY.SK • 25 Apríl 2014, 10:49 • 2 min
Od vstupu do únie nám stúpli mzdy o vyše 70 %

BRATISLAVA - Vstup Slovenska do Európskej únie domácej ekonomike pomohol. Vyplýva to aspoň z čísel za posledné desaťročie. Práve 1. mája 2014 totiž uplynie desať rokov odkedy Slovensko rozšírilo hranice únie.

slovakia

left justify in out

Slovenská ekonomika bola pritom vlani oproti roku 2003 výkonnejšia o takmer 50 %, priemerné nominálne mzdy boli vyššie až o 72 % a klesla aj nezamestnanosť. Na druhej strane rástli aj ceny, avšak pomalšie ako platy. Oproti roku 2003 boli ceny vyššie o 39 percent.

 

Ako sa ďalej uvádza v analýze Poštovej banky, za posledné desaťročie slovenské hospodárstvo prešlo rozličnými obdobiami. Kým do únie sme vstupovali s hospodárskym rastom pod 5 %, už v roku 2007 sme sa mohli pochváliť dvojciferným rastom. Následná kríza však znamenala výrazné spomalenie tohto vývoja. Napriek tomu bola slovenská ekonomika v roku 2013 oproti roku 2003 výkonnejšia o 49 %. "Vďačiť za to môže predovšetkým zahraničnému dopytu a s ním súvisiacemu exportu slovenských výrobkov, najmä automobilov, za hranice," píše sa v materiáli Poštovej banky. 

 

Za posledné desaťročie sa však výrazne zmenil aj vývoj spotrebiteľských cien. Inflácia v roku 2003 totiž dosiahla až 8,5 %, kým v posledných rokoch, aj vplyvom hospodárskej krízy, klesla na minimum. Výsledkom sú ceny oproti roku 2003 vyššie o 40 %. Slováci si však napriek tomu môžu v súčasnosti dovoliť viac ako pred desiatimi rokmi. Priemerná nominálna mesačná mzda totiž vlani dosiahla 824 eur, kým v roku 2003 predstavovala iba 477 eur. Znamená to nárast o vyše 72 %. 

 

Aj keď nezamestnanosť zostáva na Slovensku aj po desiatich rokoch v únii pomerne vysoká, aj v tomto ukazovateli si Slovensko polepšilo. Miera nezamestnanosti bola totiž podľa analýzy Poštovej banky vlani zhruba o 3 percentuálne body nižšia ako pred desiatimi rokmi. Počet nezamestnaných na Slovensku tak klesol z takmer 460 tisíc v roku 2003 na minuloročných 386 tisíc. Počas uplynulého desaťročia sme však v tomto smere boli už na tom aj lepšie. Miera nezamestnanosti dosiahla svoje dno v roku 2008, v ďalších rokoch však pripravila mnoho ľudí o prácu hospodárska kríza.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies