Od summitu EÚ-Turecko sa očakáva uzavretie balkánskej migračnej trasy

NETKY.SK • 7 Marec 2016, 12:19 • 2 min
Od summitu EÚ-Turecko sa očakáva uzavretie balkánskej migračnej trasy

BRUSEL - Dnešný mimoriadny summit EÚ a Turecka v Bruseli má za cieľ finalizovať dohodu o masovom návrate migrantov z krajín EÚ do Turecka a potvrdiť uzavretie balkánskej migračnej trasy.

slovakia

left justify in out

Turecký premiér Ahmet Davutoglu sa ešte pred rokovaním s lídrami 28 členských štátov EÚ stretol s predsedom Európskeho parlamentu Martinom Schulzom. V nedeľu sa Davutoglu stretol s nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou a holandským premiérom Markom Ruttem, ktorého krajina v súčasnosti predsedá EÚ.


Hlavným cieľom summitu je snaha zastaviť pokračujúci prílev migrantov smerujúcich z Turecka cez Grécko a balkánske štáty do západnej Európy. Očakáva sa, že lídri EÚ a turecký premiér potvrdia, že balkánska migračná trasa bude v najbližších dňoch uzavretá, že už neplatí politika otvorených dverí EÚ a že všetci ekonomickí migranti budú posielaní späť do Turecka, odkiaľ sa väčšina z nich dostala do Európy. Týka sa to najmä Grécka, kde sa nachádza najväčší počet migrantov prúdiacich z Turecka.


Vyhlásenie o uzavretí balkánskej migračnej trasy, ktoré majú schváliť účastníci dnešného summitu, už v nedeľu prediskutovali veľvyslanci členských krajín EÚ. "S davmi migrantov cez západobalkánsku trasu je koniec; táto cesta je teraz uzavretá," píše sa v texte vyhlásenia, ktoré získal server Politico.


Summit má rovnako potvrdiť poskytnutie finančnej pomoci EÚ pre Grécko s ohľadom na humanitárnu krízu, ktorej táto krajina čelí v podobe rastúceho počtu migrantov. Grécko sa tak stane vôbec prvou členskou krajinou únie, ktorá bude čerpať uvedenú pomoc EÚ.


Po prvej časti summitu, po rokovaniach s Davutoglom, sa lídri EÚ zamerajú na diskusie o uplatňovaní Schengenského kódexu, ktorý stanovuje pravidlá správy vonkajších hraníc schengenskej zóny, a na detaily humanitárnej pomoci pre utečencov, ktorí uviazli na území Grécka.


Návrh dokumentu pripraveného pre premiérov a prezidentov, s odkazom na kolektívnu zodpovednosť, uvádza, že EÚ je pripravená stáť bok po boku s Gréckom v tejto ťažkej chvíli a že urobí všetko čo je v jej silách, aby pomohla riešiť situáciu okolo migračnej krízy. Len od začiatku tohto roka prišlo do Európy už takmer 140.000 migrantov. Vlani ich počet presiahol jeden milión.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies