Od marca 2014 sa v Anglicku a Walese budú môcť zosobášiť prví homosexuáli

NETKY.SK • 10 December 2013, 18:17 • 2 min
Od marca 2014 sa v Anglicku a Walese budú môcť zosobášiť prví homosexuáli

LONDÝN - Prvé sobáše osôb rovnakého pohlavia budú sa budú môcť konať v Anglicku a Walese koncom marca budúceho roku. Oznámila to dnes britská ministerka pre otázky žien a rovnosti Maria Millerová.

slovakia

left justify in out

"Manželstvo je jedna z našich najdôležitejších inštitúcií a od (soboty) 29. marca 2014 bude otvorené každému, bez ohľadu na to, či sa zaľúbi do osoby rovnakého alebo iného pohlavia," uviedla Millerová. Podľa agentúry DPA sa všeobecne počítalo s tým, že sa sobášne siene v Anglicku a Walese otvoria pre homosexuálne páry až počas budúceho leta. Komplikovaný prípravný proces sa však napokon podarilo urýchliť. Aktivisti za práva homosexuálov stanovenie skoršieho termínu uvítali. Záujemcovia o čo najskorší termín uzavretia manželstva budú podľa BBC musieť predložiť príslušnú žiadosť do 13. marca 2014.

Britský parlament schválil príslušnú legislatívnu úpravu v júli toto roku, keď ju podporili lídri všetkých troch hlavných politických strán. Na jej základe budú môcť homosexuálne páry uzavrieť civilný či cirkevný sobáš v Anglicku a Walese. Párom, ktoré už vstúpili do registrovaného partnerského zväzku, umožní zmeniť ho do konca budúceho roku na manželstvo. Podľa zákona sa jednotlivé cirkvi budú môcť rozhodnúť, či budú sobášiť homosexuálne páry. Svadby tohto druhu nebude môcť vykonávať len anglikánska cirkev, ktorá v tejto otázke zostáva rozdelená.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies