Od jesene začnú v Česku udržovať cesty aj súkromné firmy

NETKY.SK • 4 Máj 2014, 12:34 • 2 min
Od jesene začnú v Česku udržovať cesty aj súkromné firmy

PRAHA - Cesty prvej triedy budú môcť v Česku udržovať aj súkromné firmy.

slovakia

left justify in out

Portál iDNES informuje, že ministerstvo dopravy do konca mája vypíše tender za 1,3 miliardy Kč (47,37 milióna eur). Jeho víťazi sa začnú starať o cesty od októbra a kontrakt dostanú na štyri roky. Náklady na údržbu ciest by podľa odhadu ministerstva mali klesnúť voči doterajším najmenej o 200 miliónov Kč.
      

Rezort vyskúšal zámer na pilotnom tendri už vlani. Kraje však proti príchodu konkurencie protestujú a žiadajú zastavenie realizácie zámeru. Podľa nich firmy nezvládnu krízové situácie, lebo nie sú na to dostatočne technicky vybavené.
      

Ministerstvo tvrdí, že príchodom konkurencie dosiahne až o štvrtinu nižšie ceny. Do súťaže sa môžu prihlásiť aj kraje.
      

Prvá súkromná firma, ktorá si vyskúšala údržbu ciest, bola uplynulú zimu v Zlínskom kraji spoločnosť AVE CZ. Jej riaditeľ pre južnú Moravu Marcel Benda povedal, že firma nakúpila techniku vrátane áut, aj ďalšie nasadila na údržbu zo svojho autoparku.
      

Podľa námestníka hajtmana kraja Vysočina Libora Joukla sa pilotný projekt vydaril len preto, že bola mierna zima. Zázemie a vybavenie súkromných firiem v porovnaní s krajmi je podľa neho nedostatočné. Námestník pochybuje, že súkromníci zvládnu kalamitné situácie. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies