Ochranka afganského viceprezidenta odrazila útok Talibanu, zabila 8 militantov

NETKY.SK • 21 August 2015, 16:48 • 2 min
Ochranka afganského viceprezidenta odrazila útok Talibanu, zabila 8 militantov

KÁBUL - Bojovníci Talibanu zaútočili dnes na vozidlo afganského viceprezidenta Absara Rašída Dóstuma. Jeho muži však útok odrazili, pričom zabili osem militantov a ďalších desať zajali.

slovakia

left justify in out

Oznámila to agentúra Reuters s odvolaním sa na viceprezidentovho hovorcu.


Podľa Rádia Slobodná Európa (RFE/RL) k útoku došlo na odľahlej diaľnici v provincii Fárjáb na severe Afganistanu. Viceprezident aj členovia jeho ochranky vyviazli bez zranení.


Dóstum v uplynulých týždňoch viedol bezpečnostnú operáciu v provincii Fárjáb ležiacej pri hraniciach s Turkménskom s cieľom vyčistiť ju od Talibanu a ďalších militantných skupín. Pred niekoľkými dňami vyhlásil, že stanovený cieľ bude čoskoro splnený.


Operácia bola spustená po tom, ako talibovia dobyli vo Farjábe desiatky dedín. Dóstum údajne kvôli tomu skrátil svoj liečebný pobyt v Turecku a vrátil sa naspäť do vlasti.


Etnický Uzbek Dóstum je ostrieľaným veteránom bojov v Afganistane. Ako generál afganskej armády a neskôr nezávislý vojenský veliteľ bojoval proti afganským mudžahídom a ozbrojencom Talibanu. Post afganského viceprezidenta zastáva od roku 2014.


V marci tohto roku afganská tajná služba prekazila plánovaný samovražedný útok na severe Afganistanu, ktorého terčom mal byť práve Dóstum.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies