Obyvatelia Krymu by mali splácať dlhy ukrajinským bankám

NETKY.SK • 25 November 2014, 11:21 • 2 min
Obyvatelia Krymu by mali splácať dlhy ukrajinským bankám

MOSKVA - Obyvatelia Krymu by mali splácať svoje dlhy ukrajinským bankám aj napriek tomu, že teraz žijú na území Ruska a platia pre nich ruské zákony. Vyhlásil to dnes viceguvernér ruskej centrálnej banky Michail Suchov. Informovala o tom agentúra Reuters, podľa ktorej ide o zmenu v postoji Moskvy a jej doterajšieho ignorovania požiadaviek ukrajinských bánk.

slovakia

left justify in out

Tisíce obyvateľov Krymu nesplácajú svoje pôžičky. Inšpiroval ich ruský prezident Vladimir Putin. V apríli totiž na otázku jedného z obyvateľov polostrova, ako má po pripojení Krymu k Rusku uhrádzať úver na kúpu auta, povedal: "Používajte svoje auto a nestrachujte sa."

 

Putinov hovorca sa neskôr snažil vysvetliť, že prezident to povedal len v súvislosti so zatvorením pobočiek ukrajinských bánk po marcovej anexii Krymu, čo ľuďom skomplikovalo platby.

 

Až teraz sa však k tomuto problému vyjadril viceguvernér Suchov, podľa ktorého by mali obyvatelia Krymu svoje dlhy v ukrajinských bankách nakoniec splatiť.

 

"Platiť či neplatiť pôžičky je vec zodpovednosti každého jednotlivca. Ale skôr či neskôr ich musia splatiť," povedal Suchov v rozhovore pre krymskú agentúru Novosti počas návštevy polostrova.

 

Ako dodal, keď sa "pracovné" vzťahy medzi Ukrajinou a Ruskom zlepšia, vytvorí sa banka, ktorá bude sprostredkovateľom medzi dlžníkmi a úverovými ústavmi a prevezme výber dlhov.

 

Suchov znova zopakoval, že obyvatelia Krymu môžu zatiaľ splácať tieto pôžičky ruským bankám, aj keď ešte nebol vytvorený mechanizmus ako peniaze odovzdať ukrajinským bankám.

 

Rusko po anexii Krymu veľmi rýchlo vyhnalo ukrajinské banky z polostrova. Zakázalo používať ukrajinskú menu na Kryme, prinútilo ich zatvoriť pobočky a takmer cez noc ich nahradilo pobočkami ruských bánk.

 

Ukrajinské banky poskytli obyvateľom Krymu pred anexiou úvery v hodnote približne 1,8 miliardy USD (1,45 miliardy eur).



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies