Obyčajní ľudia sa vzdajú mandátu, ak opustia poslanecký klub SaS

NETKY.SK • 2 August 2010, 13:29 • 2 min
Obyčajní ľudia sa vzdajú mandátu, ak opustia poslanecký klub SaS

Obyčajní ľudia sa vzdajú mandátu, ak opustia poslanecký klub SaS

slovakia

left justify in out

img

SULÍK  :" Plnenie dohôd je základom dobrej spolupráce, preto ja R.Sulík predseda strany SaS s vedomím premierky že program strany SaS bude rozšírený o tie body programu OH OĽ, s ktorými strana SaS súhlasí."

Bratislava 2. augusta (TASR) – Predstavitelia občianskeho hnutia Obyčajní ľudia (OĽ) sa vzdajú poslaneckého mandátu, ak by v priebehu funkčného obdobia opustili poslanecký klub SaS. Uvádza sa to v dohode SaS s občianskym hnutím Obyčajní ľudia, ktorú dnes zverejnili v Bratislave. OĽ dali tento prísľub preto, aby už nikto nepochyboval o ich podpore koalícii, povedal pred novinármi jeden zo zakladateľov Igor Matovič.
"Plnenie dohôd je základom akejkoľvek dobrej spolupráce, a preto ja, Richard Sulík, s vedomím premiérky Ivety Radičovej vyhlasujem, že program SaS bude rozšírený o tie body programu OĽ, s ktorými SaS súhlasí," píše sa v dohode.
Predseda SaS Richard Sulík podľa jeho vlastných slov vynaloží maximálne úsilie pri ich presadzovaní v rámci koalície a pri najbližšej aktualizácii vládneho programu ich predloží na doplnenie. "Tento prísľub nahrádza pôvodnú dohodu s OĽ, ktorú sa, bohužiaľ, nepodarilo naplniť," povedal.
Podľa Matoviča sa touto dohodou k nim koalícia v podstate priznala. "Už nie sme nejaké cudzie deti," poznamenal. Preto, ako zdôraznil, v budúcnosti budú vždy hľadať podporu pre ich návrhy medzi koaličnými partnermi. Spomenul, že k dohode došlo pre to, že šéf SaS sa prihlásil k pôvodne danému sľubu, že ich požiadavky bude presadzovať do vládneho programu.
Matovič si uvedomuje, že do tohto dokumentu sa už fakticky vstupovať nedá, ale je to možné pri jeho prvej aktualizácii. "Nechceme tlačiť na pílu a silou mocou dupať tu a stresovať spoločnosť, že to musí byť teraz, ide nám o to, aby raz nastal čas, že sa ľudia dožijú toho, že obyčajný človek bude to isté ako politik. Či to bude tento rok, alebo budúci je už v podstate jedno," konštatoval.
Konkrétne body, ktoré by SaS mala presadzovať v rámci koalície, však nie sú predmetom dohody. Matovič potvrdil, že na tejto požiadavke netrvali, stačí im prísľub, že sa nimi budú politici zaoberať. Verí, že bude čo najmenej tých, s ktorými sa SaS nestotožní. Sulík spomenul zopár bodov, ktoré by on osobne do programu zaradil. Nemá problém napríklad s tým, aby sa mzda poslancov parlamentu odvíjala od ich dochádzky a účasti na rokovaniach pléna ani s požiadavkou zrušenia odstupného pre zákonodarcov či zástupcov samosprávy.
Úvahy o možnom založení vlastnej politickej strany nie sú momentálne namieste, dodal ešte Matovič.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies