Objem štátnych dlhopisov eurozóny s negatívnym výnosom prekročil 2 bilióny dolárov

NETKY.SK • 23 November 2015, 13:12 • 2 min
Objem štátnych dlhopisov eurozóny s negatívnym výnosom prekročil 2 bilióny dolárov

FRANKFURT NAD MOHANOM - Investori očakávajú, že Európska centrálna banka (ECB) ešte viac uvoľní menovú politiku. To podporuje vládne dlhopisy krajín eurozóny, ktoré posilnili a objem dlhopisov s výnosom pod nulou prekročil 2 bilióny USD. Informovala o tom agentúra Bloomberg.

slovakia

left justify in out

Dlhopisy v celej eurozóne minulý týždeň posilnili. Prezident ECB Mario Draghi totiž vyhlásil, že banka urobí, čo bude potrebné, aby rýchlo zdvihla slabú infláciu. Stanovisko šéfa ECB pripomenulo rétoriku jeho sľubu z roku 2012, keď sa zaviazal, že "urobí, čokoľvek bude potrebné" na záchranu eura, a zvýšilo stávky na to, že Rada guvernérov ECB na svojom najbližšom zasadnutí, ktoré sa bude konať 3. decembra, prijme ďalšie monetárne stimuly.

 

To malo za následok zníženie nákladov na obsluhy dlhov krajín eurozóny. Výnosy 2-ročných dlhopisov Nemecka, Rakúska a Holandska padli na nové rekordné minimá. "ECB nič nerobí proti týmto špekuláciám," uviedol šéf oddelenia dlhopisovej stratégie Commerzbanky Christoph Rieger. Dodal, že ak by v tejto situácii banka neurobila, čo sa očakáva, vyvolalo by to prudké reakcie na trhu.

 

Aktuálne je v kurzoch na trhu započítané zníženie depozitnej úrokovej sadzby o ďalších 10 bázických bodov. Banky od Citigroup po Goldman Sachs Group zasa očakávajú zvýšenie hodnoty programu kvantitatívneho uvoľňovania z doteraz plánovaných 1,1 bilióna eur. Cenné papiere s negatívnym výnosom aktuálne tvoria asi tretinu z indexu štátnych dlhopisov eurozóny agentúry Bloomberg (Bloomberg Eurozone Sovereign Bond Index), ktorého celková hodnota predstavuje 6,4 bilióna USD. Pred Draghiho tlačovou konferenciou, konanou 22. októbra, na ktorej prisľúbil, že banka v decembri preskúma stimuly, hodnota dlhopisov s negatívnym výnosom predstavovala len 1,38 bilióna USD.

 

O 11.23 h SEČ výnos 2-ročných nemeckých dlhopisov stagnoval na úrovni -0,39 %, keď predtým klesol na rekordné minimum -0,394 %. Výnos 10-ročných nemeckých dlhopisov sa zvýšil o 0,04 percentuálneho bodu na 0,52 %. Výnos 2-ročných holandských dlhopisov sa dostal až na rekordné minimum -0,368 % a výnos 2-ročných rakúskych dlhopisov padol na historické minimum -0,326 %.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies