Obidvaja hrajú o svoj prvý Stanley Cup! Aká bola hokejová cesta Erika Černáka a Andreja Sekeru až na vrchol NHL?

NETKY.SK • 25 September 2020, 15:28 • 2 min
Obidvaja hrajú o svoj prvý Stanley Cup! Aká bola hokejová cesta Erika Černáka a Andreja Sekeru až na vrchol NHL?

Tohtoročné boje o Stanleyho pohár sa vyvinuli tak, že určite pribudne na slávnu trofej ďalšie meno slovenského hokejistu.

slovakia

left justify in out

Naposledy Hossa

Už v minulej sezóne mal blízko ku svojmu druhému Stanley Cupu kapitán Bostonu Bruins Zdeno Chára, no na domácom ľade "medvede" prehrali v zápase číslo sedem proti St. Louis Blues. Naposledy sa vyrývalo na pohár slovenské meno Mariána Hossu, a to ešte v roku 2015, kedy Chicago vyhralo zatiaľ svoj posledný Stanley Cup.

 

img

 

O prvý Stanley Cup

Pre aktuálnu sezónu platí, že víťazom bude buď Andrej Sekera s Dallasom Stars, alebo Erik Černák s Tampou Bay Lightning. Zaujímavé je, že obaja hokejisti hrajú svoje prvé finále Stanley Cupu, no delí ich takmer celá generácia. Andrej Sekera už patrí medzi stálice v NHL a dokonca je aj kapitánom slovenskej hokejovej reprezentácie. Erik Černák reprezentuje mladú slovenskú krv, je to budúcnosť nášho hokeja, a časom sa môže vyprofilovať na hráča formátu Zdena Cháru.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Šport.sk (@sport_sk),

 

Kapitán slovenskej reprezentácie ako bek Dallasu

Andrej Sekera sa narodil 8. júna 1986. Odchovanec Dukly Trenčín debutoval v NHL v sezóne 2006/2007, kedy ho v treťom kole zo 71. miesta draftovalo Buffalo Sabres. Od nástupu do NHL mal stabilné miesto v obrane Buffala. Svojimi výkonmi sa stal jedným z najlepších bekov ligy. V sezóne 2012/2013 poznačenej výlukou v NHL, obliekal dres HC Slovan Bratislava v KHL a pri obnovení NHL menil v rámci skrátenej sezóny dres za Carolinu Hurricanes, kde sa stal najproduktívnejším obrancom a tretím najproduktívnejším hráčom celého tímu.

 

img

 

Bol súčasťou organizácie Los Angeles Kings a niekoľko sezón aj Edmontonu Oilers. Jeho súčasným zamestnávateľom je Dallas Stars, s ktorým to dotiahol až do finálových bojov o Stanley Cup. V NHL už atakuje 800 odohraných zápasov. Nazbieral v nich 47 gólov a 197 asistencií. Niet divu, že v Dallase dostáva poriadnu porciu minút v každom zápase a tréner si ho vyberá aj na oslabenia.

 

Mohlo by vás zaujímať: Andrej Sekera prezradil kľúč, podľa ktorého chce Dallas vyhrať Stanley Cup

 

Slovensko reprezentoval na seniorských šampionátoch MS 2008, 2009, 2010 v tom roku aj ZOH vo Vancouveri, kde Slováci skončili štvrtí, 2012, 2013, 2016 okrem MS aj ako Tím Európy na Svetovom pohári v hokeji, 2018 a v roku 2019 na domácich MS ako kapitán slovenskej reprezentácie. Zo 73 zápasov za národný tým nazbieral 10 gólov a 23 asistencií. 

 

img

 

Mladá krv z Tampy Bay začínala v Košiciach

Erik Černák pôsobí v NHL len druhým rokom, no opäť to so svojím tímom dotiahol do playoff. Je odchovancom hokeja z opačnej strany republiky ako jeho súper vo finálových bojoch Andrej Sekera. V sezóne 2012/2013 však Erik zamieril z HC Košice do Slovanu Bratislava, kde pôsobil v juniorských tímoch. Neskôr sa zapojil aj do nového projektu v našej extralige HK Orange 20. Ako 16-ročný absolvoval prípravu s prvým tímom HC Košice. Vo veku 16 rokov sa mu podarilo vyhrať pohár Tipsport extraligy práve s Košicami o rok na to tento úspech zopakoval. V roku 2014 bol aj kapitánom výberu hráčov do 18 rokov.

 

img

 

Úspech aj v reprezentácii

Obrovský úspech zaznamenali naši mladí hokejisti v roku 2015 na MS do 20 rokov v Toronte. Erik Černák sa so svojimi spoluhráčmi tešili v nabitej konkurencii zo zisku bronzových medailí.

 

V LA nehral, teraz patrí medzi opory tímu

Takéto štatistiky nemohli ujsť ani zámorským agentom. V júni 2015 si Černáka na predsezónnom drafte vybralo Los Angeles Kings, no Erik si v slávnej Staples Centre zápas NHL ešte nezahral. O dva roky však spoločne s Petrom Budajom zamieril v rámci výmeny do Tampy Bay Lightning. Najprv začal hrať na farme, no v novembri 2018 bol povolaný do prvého tímu, kedy odohral svoj prvý zápas v NHL. V súčasnosti patrí medzi hlavné opory Tampy Bay Lightning.

 

img

 

V minulej, premiérovej sezóne v NHL odohral 58 zápasov. Pripísal si 5 gólov a 11 asistencií. Tento rok to bolo 67 zápasov, v ktorých nazbieral 28 bodov za 10 gólov a 18 asistencií. V tohtoročnom playoff sa do štatistík zapísal zatiaľ 4 asistenciami.

 

Obidvaja naši reprezentanti sú nepochybne veľkými hokejistami. Pohár by sme priali vyhrať obidvom, no po skončení playoff sa bude radovať len jeden.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies