Minister zahraničných vecí J. Blanár sa v Prahe stretol aj so slovenskými krajanmi

NETKY.SK • 25 November 2023, 10:00 • 2 min
Minister zahraničných vecí J. Blanár sa v Prahe stretol aj so slovenskými krajanmi

PRAHA - Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Juraj Blanár navštívil dnes (24. novembra 2023) Českú republiku, kde sprevádzal predsedu vlády Slovenskej republiky Roberta Fica počas jeho prvej bilaterálnej zahraničnej cesty.

slovakia

left justify in out

Na úvod návštevy sa šéf slovenskej diplomacie spolu s delegáciou stretol s predsedom Senátu Parlamentu Českej republiky Milošom Vystrčilom a s predsedníčkou Poslaneckej snemovne Parlamentu Českej republiky Markétou Pekarovou Adamovou. Séria návštev v Prahe pokračovala na Úrade vlády Českej republiky stretnutím s českým premiérom Petrom Fialom a na Pražskom hrade privítal slovenskú delegáciu prezident Českej republiky Petr Pavel.

 

V rámci programu sa minister Blanár v priestoroch Slovenského domu v Prahe stretol s predstaviteľmi slovenskej krajanskej komunity. „Slováci žijúci v zahraničí a ich podpora je jednou z priorít Programového vyhlásenia vlády SR, ako aj mojím osobným záujmom. Som rád, že som mal možnosť stretnúť sa s časťou krajanskej komunity, s ktorou sme diskutovali o jej aktuálnych predstavách, osobitne pokiaľ ide o život mladšej generácie,“ potvrdil minister Juraj Blanár po stretnutí.



Počas otvorenej diskusie s krajanmi mal minister možnosť oboznámiť sa, okrem iného, aj s fungovaním krajanského sveta ako celku. Ako uviedol minister Juraj Blanár, potrebné je zamerať sa na spájanie krajanskej komunity, a to aj prostredníctvom prehĺbenia dialógu s mladými Slovákmi v zahraničí. Šéf slovenskej diplomacie ocenil aktivity, ktorými krajanské spolky a združenia prispievajú k uchovávaniu, prezentovaniu a rozvíjaniu slovenského jazyka, tradícií, zvykov a slovenského kultúrneho dedičstva.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Tlačový odbor MZV SR, Foto: Juraj Blanár / Facebook
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies