Obete sexuálneho zneužívania sa obrátili na pápeža s prosbou o pomoc

NETKY.SK • 10 Máj 2014, 07:14 • 2 min
Obete sexuálneho zneužívania sa obrátili na pápeža s prosbou o pomoc

VATIKÁN - Talianske obete sexuálneho zneužívania sa obrátili priamo na pápeža Františka s výzvou, aby pomohol riešiť tento problém v rámci katolíckej cirkvi, oznámila agentúra AP.

slovakia

left justify in out

Sedemnásť obetí, ktoré ako deti zažili zneužitie zo strany duchovných osôb, tlmočili svoje sťažnosti pápežovi formou listu a videozáznamu.
      

Obete združené v organizácii Abuse Network vyzvali pápeža Františka na zriadenie vyšetrovacej komisie, ktorá by preskúmala rozsah zneužívania v cirkevných inštitúciách Taliansku podobne, ako k tomu došlo v Írsku a v Austrálii.
      

Autori výzvy súčasne vyjadrili sklamanie nad tým, ako talianska cirkev i samotný Vatikán doteraz pristupovali k riešeniu ich prípadov. Polovicu z nich tvoria bývalý žiaci neslávne známej školy pre nepočujúcich vo Verone, kde kňazi a mnísi počas niekoľkých desaťročí údajne zneužili stovky detí.
      

Videozáznam a listy s výzvou pre pápeža boli zverejnené na internete a súčasne zaslané do Vatikánu.
      

Organizácia Abuse Network zároveň zverejnila na internete mená asi 150 talianskych kňazov, ktorých od roku 2000 usvedčili zo zneužívania. Chceli tým poukázať, že sa tento problém reálne týka aj Talianska.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies