Občianske združenia navrhli na post ombudsmana exkandidátku do NRSR Dušatkovú

NETKY.SK • 25 Január 2017, 15:47 • 2 min
Občianske združenia navrhli na post ombudsmana exkandidátku do NRSR Dušatkovú

BRATISLAVA – Zvolenie občianskeho kandidáta za verejného ochrancu práv by mohlo byť aktom občianskeho zmierenia, ktorý zníži silnú polarizáciu spoločnosti. V súvislosti s návrhom na nomináciu aktivistky Aleny Dušatkovej to na dnešnej tlačovej konferencii uviedli zástupcovia občianskych združení, ktoré jej kandidatúru podporujú.

slovakia

left justify in out

Výzvu poslancom Národnej rady SR, aby Dušatkovej umožnili kandidovať, už členom parlamentu doručili zástupcovia štyroch občianskych iniciatív, ktoré sa venujú právam detí a rodiny (Rada pre práva dieťaťa, Slovenská rada rodičovských združení, Klub mnohodetných rodín a Platforma práv detí a znevýhodnených rodičov). Dušatkovej kvality, predurčujúce na post ombudsmana, vidia v jej dlhoročných skúsenostiach manažérky v oblasti krízovej komunikácie a angažovania sa v oblasti charity a ochrany ľudských práv.

 

Dušatková vo svojom pohľade na prácu ombudsmana zvýrazňuje okrem exekutívneho aj edukatívny prvok. "Nevykonávať teda iba agendu, ktorá príde na stôl, ale rozširovať taktiež povedomie o tom, čo má ombudsman robiť, čím sa má zaoberať a zvyšovať tak v spoločnosti empatiu k problémom slabších," uviedla Dušatková. Nemyslí si, žeby jej mohlo poškodiť spojenie s kandidatúrou do parlamentných volieb v roku 2012, keď bola jednotkou hnutia 99 percent. "Bola som iba lídrom kandidačnej listiny hnutia, občianskym kandidátom, nie lídrom ani členom hnutia," uviedla.

 

Generálny manažér Rady pre práva dieťaťa Jozef Tinka vysvetlil iniciatívu občianskych združení snahou zvrátiť súčasný stav atmosféry v spoločnosti. "Pripomína studenú vojnu. Tí, ktorým bola zverená moc, si pravdu privlastnili; tí, ktorí moc nemajú, domáhajú sa svojej pravdy často spôsobom, ktorý stupňuje napätie v spoločnosti," poukázal Tinka.

 

Možnosť voľby kandidáta, ktorého nominácia vychádza z návrhu občianskej spoločnosti, by bola podľa Tinku signálom snahy o reálnu mediáciu väčšinových a menšinových názorov v záujme dosahovania verejného dobra a dobre spravovanej spoločnosti. Zároveň aktom, ktorým by poslanci deklarovali, že chcú zbaviť výber verejného ochrancu práv politickej stigmy. "Dajte preto takéhoto kandidáta aspoň do súťaže, nemusíte ho zvoliť, ale dovoľte, aby prezentoval svoju víziu," vyzval pomyselne Tinka poslancov.

 

Podľa Romana Kozáka, ktorý zastupuje Platformu práv detí a znevýhodnených rodičov, je návrh aj deklaráciou, že občianska spoločnosť má právo aktívne vstupovať do kreácie verejných orgánov. "Môže to byť signál pre verejnosť viac zapájať občiansky sektor do tohto procesu," uviedol Kozák.

 

Voľba nového verejného ochrancu práv sa na pôde Národnej rady (NR) SR uskutoční 8. februára 2017. Termín vypísal predseda NR SR Andrej Danko (SNS), keďže terajšej ombudsmanke Jane Dubovcovej končí funkčné obdobie 28. marca 2017.

 

Verejného ochrancu práv volí parlament z kandidátov, ktorých navrhne najmenej 15 poslancov. Za ombudsmana možno zvoliť občana Slovenskej republiky, ktorý v deň voľby dosiahol vek 35 rokov, má spôsobilosť na právne úkony v plnom rozsahu, je bezúhonný a jeho vzdelanie, schopnosti, skúsenosti a morálne vlastnosti dávajú záruku, že funkciu verejného ochrancu práv bude riadne vykonávať.

 

Verejný ochranca práv nesmie byť členom politickej strany ani politického hnutia, musí mať trvalý pobyt na území Slovenskej republiky a súhlasiť s voľbou. Súčasná ombudsmanka sa už vyjadrila, že pokračovať vo funkcii nechce. V prípade jej možného nástupcu sa spomínalo meno poslanca za Most-Híd Petra Kresáka, ústavného právnika, ktorý spolupracoval so súčasnou ombudsmankou Janou Dubovcovou. Kresák priznal, že bol oslovený, kandidovať však nemieni. "Vážim si túto ponuku, ale chcem sa venovať trochu inej oblasti práva, a preto ju nevyužijem," povedal pre TASR Kresák.

 

Koaličné strany Smer-SD, SNS a Most-Híd sa budú témou kandidáta na ombudsmana zaoberať na svojich najbližších stretnutiach. Nomináciu plánuje riešiť aj opozícia. Z jej radov sa ako možný kandidát spomínal Martin Poliačik, ktorý ale zrejme bude mať problém získať podporu opozičných kolegov.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies