Obchodník predával naftu bez povolenia

NETKY.SK • 27 November 2014, 13:26 • 2 min
Obchodník predával naftu bez povolenia

BRATISLAVA/ŽILINA - Firma zo Žiliny nerešpektovala pravidlá o kúpe a predaji pohonných hmôt, ktoré platia už viac ako pol roka.

slovakia

left justify in out

"Nakúpiť a potom uskladniť väčšie množstvo nafty, benzínu alebo LPG je množné len po oznámení colnému úradu. Ak je tento tovar predmetom obchodu, vyžaduje sa aj povolenie," uviedla hovorkyňa Colného úradu Žilina Božena Chríbiková. Ani jednu z povinností si podľa colníkov nesplnil žilinský podnikateľ, pričom za porušenie každej z nich mu hrozí až desaťtisícová pokuta.

 

V minulosti bolo možné kúpiť benzín, naftu alebo LPG aj vo väčšom množstve pre vlastnú spotrebu, od marca tohto roka však platia nové pravidlá. "Nakúpiť takýto tovar, a potom ho umiestniť do zariadenia určeného na skladovanie s objemom 15-tisíc litrov a viac je podmienené zaradením do evidencie spotrebiteľov aj oznámením colnému úradu. A to ešte pred prvým uskladnením. Predaj je možný len s platným povolením," vysvetľuje Chríbiková. 

 

Colníci pri novembrovej kontrole účtovníctva spomínanej firmy zistili, že viackrát nakúpila naftu a uskladnila ju do nadlimitnej nádrže. Okrem toho sa nakúpené pohonné hmoty nedostali len do vlastných dopravných prostriedkov. Predali ich aj iným spotrebiteľom. "Ak by mal podnikateľ povolenie na predaj, tento postup by bol v súlade so zákonom. Svojím konaním porušil predpisy hneď dvakrát," dodala hovorkyňa colníkov s tým, že je dôležité priebežne sledovať novely. S nejasnosťami sa môžu firmy obrátiť na správcov spotrebnej dane, ktorými sú colné úrady. Pomôcť im môžu aj aktuálne informácie na webovom portáli finančnej správy www.financnasprava.sk.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies