Obama začal trojdňové autobusové turné po americkom Stredozápade

NETKY.SK • 16 August 2011, 11:17 • 2 min
Obama začal trojdňové autobusové turné po americkom Stredozápade

Obama začal trojdňové autobusové turné po americkom Stredozápade

slovakia

left justify in out

img

Americký prezident Barack Obama dnes začal trojdňové autobusové turné po Stredozápade USA, kde navštívi americké štáty Minnesota, Iowa a Illinois.
      Biely dom uviedol, že Obama chce zdôrazniť významnú úlohu, ktorú americký vidiek zohráva pri ekonomickom raste USA, v otázkach cenovej dostupnosti potravín či energetickej nezávislosti.
      Ťažiskom Obamovej cesty má byť väčšia tvorba pracovných miest. Americké médiá zas hovoria o ofenzíve s jasnými znakmi predvolebného boja, poznamenala tlačová agentúra DPA.
      Zoči-voči zlým výsledkom prieskumov, vysokej nezamestnanosti a obrovskému štátnemu dlhu sa chce prezident znovu chopiť iniciatívy, tvrdia americkí komentátori.
      Republikáni sa ceste šéfa Bieleho domu začali posmievať a nazvali ju "Obamovo turné dlhov", čím robili narážky na vysokú zadlženosť USA.
      Obama svoje trojdňové turné začne v mestečku Cannon Falls v Minnesote, ktoré úradujúci americký prezident naposledy navštívil v roku 1928, pripomenul Biely dom.
      Obamova popularita však naďalej klesá. Z výsledkov prieskumu inštitútu Gallup, zverejneného v nedeľu, vyplynulo, že podpora Obamovej politiky po prvý raz nedosiahla 40 percent. Iba 39 opýtaných uviedlo, že Obama svoju prácu robí dobre.
      Americký prezident sa ocitol pod tlakom aj vo vlastných radoch. Medzi demokratmi pribúdajú hlasy, očakávajúce od Obamu tvrdší postoj voči republikánom. Najmä v poslednom spore ohľadom dlhu bol prezident podľa nich príliš povoľným.
      Nečakanú pomoc dostal Obama od amerického investora a miliardára Warrena Buffetta, ktorý požadoval vyššie dane pre bohatých a veľmi bohatých Američanov.
      Buffett v komentári v denníku New York Times napísal, že jeho samotného a jeho priateľov už dlho rozmaznával Kongres, priateľský k miliardárom.
      Kým Američania zo strednej vrstvy len čoraz ťažšie vychádzajú s peniazmi, superbohatí sa podľa Buffetta rovnako ako predtým tešia z daňových úľav.
      Väčšina zo super-boháčov v USA však patrí k "poriadnym ľuďom", ktorí sú vraj pripravení dávať a nevadilo by im, keby museli platiť vyššie dane. Najmä, ak mnohí ich krajania skutočne trpia, mieni 70-ročný Buffett.
      Cez víkend mali republikáni na Stredozápade prvé "skúšobné hlasovanie" o tom, kto by ich mohol viesť vo volebnom boji v novembri  2012. V tradičnom prieskume nanečisto (tzv. Straw Poll) sa v Iowe presadila ako víťazka kongresmanka Michele Bachmannová z hnutia Tea party.
      Do ringu hodil rukavicu aj texaský republikánsky guvernér Rick Perry, ktorý post prevzal v roku 2000 po Georgeovi W. Bushovi. Podľa odborníkov má 61-ročný konzervatívny politik na to, aby republikánske primárky prinajmenšom silne zamiešal.
      Ďalším favoritom medzi republikánskymi uchádzačmi o post v Bielom dome je Mitt Romney, bývalý guvernér štátu Massachusetts. Prvé primárky budú v USA začiatkom budúceho roku.
Zdroj: TASR/DPA



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies