Obama vyjadril vážne obavy zo situácie v Burundi, BR OSN chystá rezolúciu

NETKY.SK • 12 November 2015, 07:04 • 2 min
Obama vyjadril vážne obavy zo situácie v Burundi, BR OSN chystá rezolúciu

WASHINGTON - Americký prezident Barack Obama v stredu v telefonickom rozhovore s juhoafrickým prezidentom Jacobom Zumom vyjadril "vážne obavy" zo situácie v Burundi, informovala agentúra Reuters s odvolaním sa na Biely dom.

slovakia

left justify in out

Bezpečnostná rada OSN bude dnes hlasovať o rezolúcii, ktorá ostro odsudzuje nárast násilností, zabíjania, mučenia a ďalšieho porušovanie ľudských práv v Burundi a vyhráža sa možnými sankciami tým, ktorí priespievajú k násiliu, uviedla agentúra AP. Obama požiadal Zumu, aby "v spolupráci s ďalšími regionálnymi hráčmi vyzval na pokoj (v Burundi) a tlačil na dialóg, ktorý by priniesol dlhodobé riešenie krízy", uviedol Biely dom vo vyhlásení.

 

Od apríla, keď sa prezident Pierre Nkurunziza rozhodol po tretí raz uchádzať o post hlavy štátu, zahynulo v Burundi viac než 250 ľudí a 200.000 ďalších osôb utieklo do susedných štátov. Len v roku 2005 sa v krajine skončila 12-ročná občianska vojna, v ktorej proti sebe stáli povstalci z kmeňa Hutuov a armáda na čele s predstaviteľmi z kmeňa Tutsiov.


Úradu vysokého komisára OSN pre ľudské práva (OHCHR) varoval, že politické násilie v Burundi by mohlo prerásť do etnického či regionálneho konfliktu a OSN je tentoraz menej vybavená na riešenie situácie, než tomu bolo pred začiatkom genocídy v Rwande pred vyše 20 rokmi. O život v nej prišlo 800.000 ľudí - prevažne Tutsiov a umiernených Hutuov.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies