Obama tlmočil Putinovi obavy zo sýrskych chemických zbraní

NETKY.SK • 30 Apríl 2013, 11:49 • 2 min
Obama tlmočil Putinovi obavy zo sýrskych chemických zbraní

WASHINGTON - Americký prezident Barack Obama vystupňoval tlak na Rusko v otázke Sýrie, pričom svojmu partnerovi Vladimirovi Putinovi tlmočil svoje obavy z možného použitia chemických zbraní režimom v Damasku.

slovakia

left justify in out

Okrem toho sa Obama Putinovi v telefonickom rozhovore poďakoval za pomoc po útokoch v Bostone a vyjadril ľútosť nad požiarom v ruskom psychiatrickom zariadení, kde v piatok zomrelo 36 pacientov, informoval Biely dom. Telefonát sa uskutočnil v čase, keď Obama sám čelí zvýšenému politickému tlaku po tom, ako Biely dom minulý týždeň informoval o pribúdajúcich dôkazoch, čo sa týka možného použitia chemických zbraní v sýrskej občianskej vojne. "Prezident Obama a prezident Putin preberali situáciu v Sýrii, pričom prezident Obama podčiarkol obavy týkajúce sa sýrskych chemických zbraní," uviedol Biely dom v stanovisku.

Obama je pod tlakom, pretože minulý rok povedal, že použitím chemických zbraní by sýrsky prezident Baššár al-Asad prekročil "červenú líniu". Kľúčoví politickí hráči vo Washingtone teraz varujú, že v stávke je Obamova dôveryhodnosť, hoci tajné služby sa pokúšajú najprv zistiť, ako a kedy presne mohli byť takéto zbrane použité. Obama a Putin súhlasili, že vo veci ostanú v kontakte a poverili ministrov zahraničia Johna Kerryho a Sergeja Lavrova, aby sa problematikou zaoberali. 

Washington je frustrovaný postojom Moskvy, ktorá blokuje tvrdé kroky proti sýrskemu režimu na medzinárodnej úrovni. Spojené štáty tiež vyzývajú al-Asada, aby vpustil do krajiny tím expertov OSN s cieľom preveriť podozrenia o nasadení zbraní hromadného ničenia počas konfliktu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies