Obama prišiel do Dublinu - pohľadať chýbajúci apostrof v mene O'Bama

NETKY.SK • 24 Máj 2011, 07:02 • 2 min
Obama prišiel do Dublinu - pohľadať chýbajúci apostrof v mene O'Bama

Obama prišiel do Dublinu - pohľadať chýbajúci apostrof v mene O'Bama

slovakia

left justify in out

img

Americký prezident Barack Obama sa dnes večer prihovoril desaťtisícom Írov, ktorí sa zhromaždili v Dubline, aby si v nadšenej atmosfére vypočuli prejav šéfa Bieleho domu.
      "Volám sa Barack Obama - jeden z Obamovcov z Moneygallu. Prišiel som domov, aby som pohľadal apostrof vo svojom mene, ktorí sme stratili niekde cestou," vtipne povedal Obama, čím narážal na obľúbenú írsku výslovnosť jeho priezviska - O'Bama.
      Írsky premiér Enda Kenny už na úvod Obamovho prejavu zdôraznil, že americký prezident prišiel domov a pripomenul aj predchádzajúce návštevy najvyšších predstaviteľov USA s írskymi koreňmi.
      Kenny poznamenal, že 44. americký prezident je iný, lebo nielen hovorí o americkom sne, ale on sám je americkým snom. Slová írskeho premiéra mali burácajúcu odozvu.
      Obama sa poďakoval za vrúcne prijatie a odovzdal pozdravy Američanov írskeho pôvodu. Zdôraznil, že vzťah medzi Írskom a Spojenými štátmi trvá stáročia.
      "Amerika vždy bude stáť pri vás," pripomenul Obama. Dodal, že Spojené štáty a Írsko spájajú dejiny, priateľský vzťah a obe krajiny zdieľajú spoločné hodnoty.
      Obama vystúpil s prejavom na námestí College Green na podujatí pod holým nebom, ktoré bolo pripravené ako oslava írskej kultúry. Jeho slová si vypočulo približne 30.000 ľudí.
      Predtým americký prezident navštívil dedinu svojich predkov Moneygall, kde ochutnal špeciálnu várku tmavého piva. Pozrel si tiež záznamy o krste prapraprastarého otca z matkinej strany, obuvníka Falmoutha Kearneyho.
      Írsko je prvou zastávkou na Obamovej šesťdňovej ceste po Európe, počas ktorej navštívi Britániu, Francúzsko a Poľsko. Podľa svojich slov prišiel najprv do Írska preto, aby znovu potvrdil "putá sympatie".
      Obama sa počas dnešného dňa stretol s írskou prezidentkou Mary McAleeseovou a írskym premiérom Endom Kennym. Zasadil dub k desiatemu výročiu severoírskej mierovej dohody. Bude rásť vedľa stromu, ktorý tam minulý týždeň zasadila britská kráľovná Alžbeta II.
      Obamova návšteva v Írsku, ktorá nasleduje po minulotýždňovej návšteve britskej kráľovnej Alžbety II., je vítaným rozptýlením pozornosti zahraničia, ktoré sa sústreďuje na finančné problémy Dublinu.
      Americký prezident by mal do Londýna odletieť ešte dnes v noci, aby sa Air Force One vyhol oblaku sopečného popola z vulkánu na Islande, uviedol predstaviteľ Bieleho domu.
Zdroj: TASR/AP, DPA, Reuters



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies