Obama označil Merkelovú za svojho najbližšieho medzinárodného partnera

NETKY.SK • 17 November 2016, 18:41 • 2 min
Obama označil Merkelovú za svojho najbližšieho medzinárodného partnera

BERLÍN - Nemecká kancelárka Angela Merkelová prijala dnes vo svojom úrade dosluhujúceho amerického prezidenta Baracka Obamu. Ide o ich posledné stretnutie predtým, ako Obama v januári opustí Biely dom a do funkcie hlavy štátu USA nastúpi Donald Trump, informuje agentúra DPA.

slovakia

left justify in out

Obama vyhlásil, že Merkelová predstavuje "veľkú dôveryhodnosť", ako aj jeho "pravdepodobne najbližšieho medzinárodného partnera za uplynulých osem rokov" strávených v prezidentskej funkcii. Podľa nemeckej vlády budú obaja lídri neskôr hovoriť o Trumpovom víťazstve, kríze na Ukrajine a boji proti terorizmu.

 

Vzťahy medzi Berlínom a Washingtonom boli počas Obamovho výkonu prezidentského mandátu charakteristické vzájomným rešpektom, hoci v roku 2013 ich naštrbil odpočúvací škandál. Obama v rozhovore pre miestne médiá uviedol, že odstraňovanie nerovnosti v globalizovanom svete je kľúčom k zachovaniu demokratických systémov.

 

Obama pricestoval do Nemecka v stredu večer z Grécka, kde sa stretol s tamojšími lídrami, navštívil slávnu aténsku Akropolu a predniesol prejav. V berlínskom hoteli Adlon neďaleko Brandenburskej brány, kde je ubytovaný, absolvoval dnes americký prezident s Merkelovou trojhodinový pracovný obed.

 

Obama zostane v Nemecku do piatka, kedy sa stretne s európskymi lídrami vrátane Merkelovej, britskej premiérky Theresy Mayovej, francúzskeho prezidenta Francoisa Hollanda, španielskeho premiéra Mariana Rajoya či talianskeho ministerského predsedu Mattea Renziho. Obamovu bezpečnosť stráži 5000 policajtov.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies