Obama odsúdil násilnosti vo Fergusone, vyzval na zlepšovanie vzťahov

NETKY.SK • 26 November 2014, 06:28 • 2 min
Obama odsúdil násilnosti vo Fergusone, vyzval na zlepšovanie vzťahov

CHICAGO - Prezident Spojených štátov Barack Obama v utorok uviedol, že každý, kto ničí majetok pri protestoch proti rozhodnutiu veľkej poroty v štáte Missouri, by mal byť stíhaný. Američanov rozhnevaných súdom vyzval, aby spoločne pracovali na zlepšení rasových vzťahov, informovala agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

Obama sa druhý deň po sebe vyjadril k situácii v meste Ferguson v Missouri, kde veľká porota v pondelok rozhodla, že neobžaluje belošského policajta v prípade zastrelenia černošského tínedžera z augusta. Rozhodnutie poroty vyvolalo v meste násilné protesty.
      

"Podpaľovanie budov, áut, ničenie majetku, ohrozovanie ľudí, to je deštruktívne a pre to neexistuje žiadne ospravedlnenie. Sú to trestné činy. A ľudia by mali byť stíhaní, ak páchajú trestné činy," vyhlásil Obama vo vystúpení v Chicagu.
      

Násilnosti postavili Obamu pred výzvu, ako zmierniť nálady vo Fergusone, ale tiež riešiť znepokojenie černošských komunít, obviňujúcich policajtov z diskriminácie. Obama uviedol, že má pochopenie pre tieto komunity. Ministrovi spravodlivosti Ericovi Holderovi dal v tejto súvislosti pokyn zorganizovať regionálne stretnutia komunitných lídrov s policajtmi po celej krajine s cieľom nájsť cesty na budovanie dôvery. Šéf Bieleho domu však zdôraznil, že žiadne pochopenie nemá pre tých, ktorí si myslia, že to, čo sa stalo vo Fergusone, je dôvodom na násilie.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies