Obama navštívil Portoriko ako prvý prezident USA po polstoročí

NETKY.SK • 15 Jún 2011, 07:49 • 2 min
Obama navštívil Portoriko ako prvý prezident USA po polstoročí

Obama navštívil Portoriko ako prvý prezident USA po polstoročí

slovakia

left justify in out

img

Americký prezident Barack Obama pricestoval dnes na návštevu Portorika. Stal sa tak prvým úradujúcim šéfom Bieleho domu po 50 rokoch, ktorý navštívil toto ostrovné teritórium USA.
      Agentúra DPA v tejto súvislosti upozornila na fakt, že Američania portorického pôvodu môžu pomôcť Obamovi k znovuzvoleniu v budúcoročných prezidentských voľbách.
      Obama po prílete do Portorika vyjadril presvedčenie, že o politickej budúcnosti karibského ostrova by mali rozhodnúť jeho obyvatelia. Zapojil sa tak do dlhodobej debaty o tom, či má Portoriko získať úplnú samostatnosť, zachovať si súčasný status slobodného štátu pridruženého k USA, alebo sa stať plnohodnotným štátom americkej únie.
      "Keď obyvatelia Portorika prijmú jasné rozhodnutie, moja administratíva sa za nich postaví," vyhlásil Obama v krátkom príhovore, ktorý mal podľa agentúry DPA charakteristické znaky predvolebnej agitácie.
      Obama ostrov navštívil v roku 2008 v rámci svojej predvolebnej kampane a prisľúbil, že sa opäť vráti ako prezident. V Spojených štátoch a prevažne v New Yorku žijú milióny Portoričanov a Obama by rád získal ich hlasy v prezidentských voľbách v novembri 2012.
      Oficiálnu návštevu Portorika naposledy uskutočnil v roku 1961 vtedajší prezident USA John F. Kennedy.
Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies