Obama je pripravený prehodnotiť politiku voči Izraelu

NETKY.SK • 20 Marec 2015, 08:10 • 2 min
Obama je pripravený prehodnotiť politiku voči Izraelu

WASHINGTON - Americký prezident Barack Obama je pripravený prehodnotiť americko-izraelské vzťahy a blízkovýchodnú politiku USA potom, čo sa izraelský premiér Benjamin Netanjahu vyslovil proti vzniku samostatného palestínskeho štátu.

slovakia

left justify in out

Obama to podľa nemenovaného predstaviteľa Bieleho domu vo štvrtok Netanjahuovi povedal v telefonickom rozhovore. Telefonát nasledoval po odvysielaní televízneho rozhovoru, v ktorom Netanjahu zmiernil svoje predchádzajúce vyhlásenia a povedal, že samostatný palestínsky štát si vie predstaviť, no za iných okolností. Washington však dal izraelskému premiérovi napriek tomu najavo, že môže prehodnotiť svoju dlhodobú politiku voči židovskému štátu, ktorá napríklad zahŕňala ochranu Izraela pred medzinárodným tlakom v rámci OSN.


Podľa oficiálneho vyhlásenia Bieleho domu Obama Netanjahuovi zablahoželal k víťazstvu jeho strany Likud v predčasných parlamentných voľbách, pričom zároveň zdôraznil, že Spojené štáty stále podporujú dvojštátne riešenie blízkovýchodného konfliktu. "Prezident premiérovi povedal, že USA budú musieť prehodnotiť svoje možnosti po premiérových nových postojoch a vyjadreniach týkajúcich sa dvojštátneho riešenia," povedal podľa nemenovaného predstaviteľa Obama. Obaja lídri sa dohodli, že riešenie izraelsko-palestínskeho sporu budú naďalej spoločne konzultovať.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies