Obama dôveruje európským lídrom pri pláne na riešenie krízy

NETKY.SK • 28 Október 2011, 20:57 • 2 min
Obama dôveruje európským lídrom pri pláne na riešenie krízy

Obama dôveruje európským lídrom pri pláne na riešenie krízy

slovakia

left justify in out

img

Americký prezident Barack Obama pochválil dnes európskych lídrov za to, že uznali vážnosť finančnej krízy na ich kontinente, a dodal, že ich nový plán na riešenie tejto dlhovej krízy bude mať vplyv na ekonomiku USA.
"Ak bude Európa slabá, ak Európa nebude rásť ako náš najväčší obchodný partner, bude to mať dopad na naše firmy a na našu schopnosť vytvárať pracovné miesta tu, v Spojených štátoch," povedal Obama vo vyjadreniach v Bielom dome.
Európski lídri schválili dohodu o tom, že banky odpíšu väčšiu časť gréckych dlhov a že posilnia regionálne nástroje proti trhovému chaosu.
Na správy dnes kladne zareagovali aj svetové akciové trhy. Všetci dúfajú, že dohoda zabráni tomu, aby kríza vrátila Európu a väčšinu rozvinutého sveta späť do recesie a aby sa eurozóna rozpadla. Analytici sú však obozretní a tvrdia, že dohoda je hmlistá a jej úspech závisí od detailov.
Obama vyhlásil, že dohoda je známkou pokroku.
"Teraz je hlavné zaručiť, aby sa dohoda úplne a rázne uplatnila v praxi. Mám veľkú dôveru v európskych lídrov, že to urobia," dodal.
Obama sa vyjadril na začiatku stretnutia s premiérom Českej republiky Petrom Nečasom v Oválnej pracovni. Obama informoval novinárov, že Nečas pricestoval do Washingtonu z Bruselu, kde sa konala časť rokovaní o eurozóne.

Zdroj: TASR/AP



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies